31 December 2014

Misc...sekolah lagi..

Jam menunjukkan pukul 1 pagi. Ahli Majlis Pemimpin Pelajar masih sibuk dengan persiapan akhir untuk program selangkah ke SBP bersama adik-adik dari Rumah Anak Yatim Munawwir yang akan berlangsung esok dan lusa. Qaisara masih fokus menggunting dan membentuk riben untuk cenderahati tanpa sepatah kata.

"Assalamualaikum." Khairil, pengerusi majlis pemimpin pelajar masuk.

"Waalaikumsalam." Jawab Q sepatah.

"Sorang je? Wafdan mana?" Soal Khairil.

"Napping." Sambil mengisyaratkan ke arah belakang meja.

Khairil mengambil kain-kain yang hendak digunakan untuk dibawa ke dewan. 


Seketika kemudian, Khairil berlalu pergi. Qaisara menoleh ke arah wafdan yang sedang lelap sambil berpeluk tubuh. Almari kain dibuka. Diambilnya sehelai kain besar dan kemudiannya dilipatnya dua lalu diletakkan di atas wafdan yang kelihatannya sedang kesejukan. Sebaik sahaja berpaling, Farha sedang memerhatinya sambil tersenyum nakal.

"Phewwiitttt." Sambil tersengih nakal.

"Apa dia?" Tidak faham maksud Farha.

"Bukan main lagi kasih kau dengan Wafdan ni."

"Cis. I'll do the same for anyone. Dia nampak kesejukan."

"Tapi ekspresi muka ko tadi penuh dengan kasih sayang. I can feel it."

"Yala tu." Malas untuk terus melayan gurauan Farha.

Qaisara meyambung semula kerjanya sebentar tadi. Farha ikut serta.

Sepi. Hanya desiran angin kipas di siling yang kedengaran.

"Q, apa ciri-ciri lelaki idaman kau?" Mata tidak beralih dari riben yang sedang dibentuk.

"Tetiba." Sepatah, tidak menjawab persoalan.

"Aku tanya betul-betul ni. Nak juga tau kau punya taste." Qaisara dipandangnya sekilas. Senyum.

"Jujur dan berterus-terang." Berhenti seketika. "Kot." Sambungnya lagi.

"Tu je?" Sambil meregangkan tubuh.

"I hate hearing things from the third party."

"Sebab?"

"Benda macam tu buat aku rasa tak selesa dan insecure."

"Emm...kau suka Wafdan kan?"

"Aik..ke situ pulak dah..mana dapat idea ni?" Qaisara menggelengkan kepala.

"Aku tengok korang berdua macam janggal je sesama korang. Ala...bukan selalu pun nak borak pasal benda-benda camni. Girls talk katakan..." Sambil melagakan bahunya dengan bahu Qaisara.

"Hmm.." Qaisara melepaskan keluhan lalu memandang ke arah Wafdan. Wafdan sepertinya masih lelap. "Dulu." Sepatah.

"Sekarang?" Tanya Farha lagi.

"Nothing. Just respect." Jawabnya. 'Yeke?' Bisik hatinya.

Tiba-tiba, jam di tangannya berbunyi. 

'Q, bangunkan aku lepas setengah jam boleh?' Teringat pesan Wafdan.

Qaisara bangun menuju ke arah Wafdan dengan sebatang pensil di tangan. Lengan Wafdan dicucuk-cucuk dengan bahagian belakang pensil. "Wafdan, bangun.." Setelah dua kali memanggil, Wafdan membuka matanya. "Thanks, Q." Ujar Wafdan dengan suara yang masih serak.

"Sama-sama." Qaisara menjawab sambil berlalu dari situ. 

"For this too.." Wafdan menyambung. Qaisara menoleh ke arah Wafdan semula. Wafdan menunjukkan kain yang berada di atas badannya. Qaisara hanya mengangguk. Muka terasa panas.

29 December 2014

Misc...school~

Suasana blok kelas mulai riuh menandakan para pelajar sudah mulai bergerak ke kelas masing-masing selepas solat berjemaah maghrib di surau. Tidak terkecuali kelas 4 D yang terkenal dengan kenakalan pelajar-pelajarnya.

"Q, jom main sekali." Zafirah mengajak Q yang sedang duduk di sudut belakang kelas.

"OK." Tanpa berbasa-basi, Q menurut.

Zafirah memusingkan pensil HB stabilonya. Amira, Fatin, Qaisara, Mazwin, Johari dan Nathan berdiri di keliling meja Zafirah sambil memerhati Stabilo HB itu. Mata pensil berhenti mengarah ke arah Qaisara.

"Ceh, baru main dah kena. Dare." Belum sempat yang lain bertanya 'Truth or Dare?' dia sudah terlebih dahulu menjawab.

Yang lain segera berbisik sesama sendiri. Mereka kembali memandang Qaisara sambil tersengih-sengih.

"Dare nya, awak pi cakap kat wafdan 'I love U'." Mazwin bersuara. "Mesti jelas dan jangan bagitau yang kita tengah main. Zafirah dan Johari jadi saksi." Sambungnya lagi.

"OK. Jom."  Ajak Johari. 

"Asal main ni, terus kena, asal kena, dare nya mesti macam tu, hari tu Asyraf jadi mangsa. Ni Wafdan. Ni nak jadikan aku ni playgirl ke apa?" Sambil bergerak ke kelas 4 A untuk mencari Wafdan, Qaisara merungut.

"Dare tu memang sesuai untuk awak." Jawab Zafirah. Johari tergelak.

"Assalamualaikum." Semua pelajar di kelas itu memandangnya serentak.  "Wafdan ada?" Tanyanya.

"Belum sampai." Serentak beberapa orang pelajar menjawab. "Owh. Terima kasih." Mereka bertiga kembali semula ke kelas.

"Wafdan tak ada." Johari memberitahu yang lain sebaik sahaja masuk ke kelas.

"Belum sampai." Sambung Zafirah.

"Tu Wafdan." Safina yang duduk di sebelah pintu bersuara.

Qaisara memandang yang lain. Mereka masing-masing memberikan isyarat supaya Qaisara melaksanakan 'Dare' nya sekarang. Kelihatan kelibat Wafdan berjalan bersama Hamdan, rakan sekelasnya.

"Dan." Qaisara memanggil. Keduanya menoleh, berhenti dan menunggu Qaisara berkata-kata. Seisi kelas 4 D mulai senyap.

"I love U." Q mengucapkan bersahaja.

Wafdan dan Hamdan memandang satu sama lain. "Ko ke aku?" Sama-sama menjungkit bahu, lalu terus berjalan menuju ke kelas tanpa mempedulikan. Keadaan itu disambut dengan tepukan tangan dari kawan-kawan Qaisara. Qaisara hanya diam. Dadanya terasa berdebar dengan kuat sekali. Dia terus duduk di tempatnya.

"Q, tak nak main lagi?" Johari bertanya.

"Tak nak la. Dah pukul 8, sekejap lagi warden meronda." Jawab Qaisara. Mereka pun ikut sama berhenti bermain. Semua kembali ke tempat masing-masing dan mulai mengeluarkan buku masing-masing.

************************************************

"Assalamualaikum. Q, dah makan ubat?" Farha datang dari kelas sebelah, 4C. Seperti kebiasaannya, Farha mengingatkan Qaisara untuk makan ubatnya.

"Lupa bawa air la hari ni." Jawab Qaisara. Dia paling liat apabila disuruh makan ubat.

"Dah agak dah. Nah." Farha yang sudah biasa dengan taktik Qaisara itu menghulurkan sebotol air.

"Malasnya…" Keluh Qaisara sambil membaringkan kepalanya ke meja lalu memejamkan mata.

Farha terus membuka beg Qaisara dan mengeluarkan ubat-ubatnya. "Makan..aku panggil Wafdan kang." Ugut Farha.

"Ko ni tak da taktik lain ka?" Qaisara mulai menelan satu per satu kapsul pil, lalu merebahkan kepalanya semula.

"Ni." Farha menggerak-gerakkan botol ubat cecair di hadapan mukanya.

"Yang tu tak nak. Tak perlu." Qaisara buat muka.

Farha membaca arahan pada botol ubat itu. "3 kali sehari kot." Ujar Farha. 

Qaisara masih membaringkan kepalanya. Farha keluar dari kelas. Qaisara mengeluh lalu menongkat dagunya sambil memandang ke luar tingkap. Seketika kemudian, Farha datang kembali bersama Wafdan. "Ni Wafdan, dia tak mahu makan ubat ni." Sambil memberi botol ubat itu kepada Wafdan.

"Cis. Ko ni Farha." Qaisara terus membetulkan duduknya sambil melepaskan keluhan. "Bagi sini ubat tu." Minta Qaisara pada Wafdan dengan nada tidak puas hati. 

Wafdan hanya diam. Dia membaca arahan di botol ubat itu. Kemudian, dengan perlahan dia menuangkan 10ml cecair itu ke dalam cawan sukatan kecil di atas penutup botol itu dan menghulurkan ubat itu kepada Qaisara.

Muka terasa panas. Bekas itu disambut tanpa memandang ke arah Wafdan. Namun, masih belum diminum. Rasa pelik menyukarkannya untuk menelan ubat itu. "Minumla." Arah wafdan, lembut.

"Kau balik la kelas. Karang Warden sampai." Rendah suaranya. Malu.

"Selagi kau tak minum ubat tu, selagi tu aku berdiri di sini." Jawab Wafdan.

Dengan teragak-agak, Qaisara meneguk ubat itu. Cepat-cepat dia minum air suam sampai habis untuk menghilangkan rasa ubat itu di lidahnya. Wafdan mengeluarkan sebiji gula-gula Kiss Me berperisa ceri dari poket seluarnya lalu diberikan kepada Qaisara.

"Terima Kasih." Sekadar tunduk tanpa memandang Wafdan dek malu yang terasa.

"Sama-sama. Farha, kalau dia tak nak makan ubat lagi, bagitau je aku." Sempat Wafdan meninggalkan pesan kepada Farha yang hanya diam sambil memerhati dari tadi.

"Semestinya." Jawab Farha sambil tersengih ke arah Qaisara. 

22 December 2014

Misc.....Shu 2

Sy dh smpi. Dpn S.O.S ni.
Message sent.
Qaisara berdiri di depan kedai kasut S.O.S sambil memerhati sekeliling bangunan shopping complex itu.
"Oit. Assalamualaikum." Bahunya dicuit dari belakang, lantas dia berpaling sambil menjawab salam.
Jejaka bermata sepet di hadapannya diperhatikan dari bawah ke atas. Tingginya! Erk. What's with that hair? Dah macam kulit durian aku tengok.
"So, mak cik OK?"
"Mak? Lusa operate. Lepas zohor ni ayah jemput pi hospital balik. Ni kebetulan nak semak keputuan permohonan Matrikulasi di CC atas tu."
"Owh..So..dapat kat mana?"
"Kolej Matrikulasi Pahang, Fizik... Ni takpe ke borak-borak ni. Bos awak asyik pandang je dari tadi."
"Takpe."
Perbualan terhenti. Masing-masing terasa kekok.
Dah 2 minggu dia di KL, terus cari kerja sambilan sementara menunggu tawaran belajar. Minggu lepas, terserempak dengan Asyraf yang datang membeli kasut di situ. Sempat lagi dia mendapatkan nombor telefon Qaisara dari Asyraf. Tanpa sedar, Qaisara menjadi topik utama perbualan mereka setelah 6 tahun tidak bertemu.

Qaisara yang berdiri di sebelahnya dipandang sekilas. Kemudian, senyum sendiri.
Azan zohor berkumandang dari masjid di sebelah shopping complex itu.
"Shu, saya naik solat dulu." Qaisara cuba lari dari kekekokan itu.
"Jom sekali. Jap ya." Shu menuju ke arah bos nya. Minta izin naik solat agaknya.
Mereka kemudiannya beriringan menuju ke musolla yang terletak di tingkat teratas bangunan itu.



"Nadia, lepas solat nanti tunggu saya ya. Da something nak bagi." 





*******************************




Telekung dilipat kemas, lalu merapikan tudungnya sebelum keluar dari musolla. Shu sudah menunggu di luar musolla sambil menyandar di dinding. Senyum, menampakkan sepasang lesung pipit di pipinya.



'Ai budak ni. Senyum je dari tadi. Comel lesung pipit.' Hati berbisik nakal.



Qaisara berjalan di belakang Lutfi. Sesekali Lutfi menoleh ke belakang. Berhenti seketika sehingga Qaisara berada di sebelahnya.



"Asyraf cakap awak pendek." Lutfi memecah sepi antara mereka.



Qaisara menoleh. "Tapi takla pendek sangat." Sambung Lutfi.



Qaisara hanya tersenyum mendengar komen Lutfi. 



"Pastu dia cakap awak takde boyfriend."



"Jap, 1st time jumpa lepas 6 tahun, korang mengumpat saya?"



Teringat minggu lepas, kali pertama mendapat SMS dari Shu.



Assalamualaikum Qaisara Nadia c rambut perang.



Sp ni?



Lutfi. Shu. X igt ke?



Ehhhh...Lutfi..sklh rndh? It has been 6 years! Ingat2. Agk2la, rambut2 jgnla sebut. Org dh bsr kot. Mn dpt no ni?



Haha..sorry. Asyraf bg. Hr tu trserempak dgn dia.



"Haha. Bukan mengumpat. Bertanya, rindu." Qaisara dipandang lagi. Senyum.



"Awak ni senyum je dari tadi apa hal?" 



"Excited, jumpa awak. Tak sangka dapat jumpa lagi." Diam. "Nadia, kejap ye." Lutfi masuk ke dalam kedai sebaik sahaja sampai di hadapan S.O.S.



Seketika kemudian, dia keluar dengan buku nota nipis bersaiz A6 di tangan.



"Happy becoming birthday!"  Buku itu dihulurkan kepada Qaisara. 



Qaisara terkedu. Buku yang baru bertukar tangan itu dibeleknya. Setiap muka surat dipenuhi dengan lukisan kartun yang dilukis menggunakan pensil.


"Siapa lukis?" Tanya Qaisara. Tangan masih membelek-belek buku nota kecil itu. Baru separuh buku nota itu dibeleknya, Lutfi mengambil buku itu dari tangan Qaisara.

"Setakat tu je ye buat masa ni. Yang selebihnya awak tengok nanti." Buku nota itu diserahkan kembali kepada Qaisara.

"Fine." Ujar Qaisara lalu meletakkan buku nota itu ke dalam beg tangan nya.

"Saya lukis. Ingat nak bagi time birthday  nanti. Tapi dah alang-alang berjumpa ni." Ujar Lutfi.

"Comel awak lukis." Qaisara memuji.

"Thanks." 

Telefon bimbit Qaisara berbunyi. 

1 message received.

SMS yang baru masuk dibukanya.

'Sara, ayah dah sampai ni.'

Butang reply ditekan lalu membalas mesej dari ayah nya. 

'OK. Jap.'

"K la Shu. Ayah saya dah sampai."

"Hmm..k.. Malam nanti saya call ye."

"Saya di hospital la. SMS je."

"Eh, ya tak ya.. OK la, OK la..SMS."

"Assalamualaikum." Ucap Qaisara sebelum meninggalkan Shu.

"Waalaikumsalam warahmatullah." Shu menjawab salam sambil melihat Qaisara berlalu pergi.

19 December 2014

Misc...high school 2

Sambungan the 1st Misc...


Bangunan kelas kedengaran sunyi daripada kebiasaannya. Hanya sedikit pelajar yang tidak balik bermalam minggu ini. Buku Fizik masih dibelek-belek. Seketika kemudian, kepala dibaringkan di atas meja. Farha dan Zila sekadar memerhati. Beberapa minit kemudian, kepala diangkat semula. Pensil 2B dan penknife dikeluarkan dari bekas pensil. Mulai meraut pensil yang tidaklah begitu tumpul. Diam.

"Weh Q, habisla pensil kau nanti." Farha bersuara.

Pensil dan penknife diletakkan semula ke dalam bekas pensil. 

"Cepat jugak korang belajar, aku tertinggal 2 chapter kot. Oh Madam..." Keluh Qaisara. 

2 minggu dia tidak berada di sekolah kerana mewakili sekolahnya dalam beberapa aktiviti. Mejanya penuh dengan post-it senarai homework dari rakan sekelasnya. 

"Sakit kepala aku nak mencerna ni." Kepala dibaringkan semula ke atas meja.

Keduanya ketawa. "Aku ni bukan tak nak tolong, tapi takut nanti tak pasal-pasal ajaran sesat aku bagi kat kau." Ujar Farha.

"Aku pun." Sahut Zila. Keduanya kemudian saling berpandangan dan tersenyum.

"Emm..cuba kau tanya budak kelas A." Farha memberi pendapat.

"Betul tu, kalau kau nak betul-betul faham la." Zila mengangguk sambil tersengih nakal.

Keduanya kemudian tunduk memandang buku masing-masing, berlagak sibuk dengan homework masing-masing. 

Qaisara mengemas buku dan alat tulisnya lalu bangun menuju ke kelas A.

Hanya Wafiy dan Wafdan ada di kelas itu. 'Cis...' Sedar akan muslihat Farha. Teringat peristiwa 2 bulan lalu.

"Sebenarnya aku suka kat ko." 

***************************************

"Assalamualaikum." Keduanya menoleh ke arah Qaisara sambil menjawab salam.

Qaisara melangkah masuk ke kelas itu lalu menuju ke arah Wafdan. Sedikit berdebar, namun cuba berlagak biasa. 

"Korang Fizik dah sampai chapter berapa?" Tanya Qaisara sambil meletakkan barangnya di atas meja di hadapan Wafdan.

"Chapter 7." Jawab Wafdan, ringkas.

"Wahh..lagi advance." 

"Kenapa Q?" Wafdan bertanya.

"Takde, aku kan baru balik semalam. Sampai kelas tengok diorang dah sampai chapter 6. Aku tertinggal 2 chapter. Ingat nak minta tunjuk ajar dari sifu2 di kelas A ni." Qaisara menjelaskan tanpa memandang ke arah Wafdan.


"Boleh2. No hal."

Qaisara duduk di hadapan Wafiy dan Wafdan. Wafdan dan Qaisara memulakan perbincangan. Wafiy sekadar memerhati. Sesekali, mereka berhenti berbincang sementara Qaisara cuba menjawab soalan latihan. 

"Q, tau tak gosip terkini? Wafdan ada peminat, budak form 4 baru." Wafiy yang tadinya hanya sebagai pemerhati bersuara.

Tangan Qaisara terhenti seketika dari menekan butang-butang kalkulator. Diam.

"Dia siap bagi love letter dengan lirik lagu." Sambung Wafiy.

"Haha..jiwangnya budak-budak zaman sekarang." Qaisara tersenyum sambil meneruskan pengiraannya. Mata tidak beralih dari buku di hadapannya.

"So, apa lagi Wafdan..dah ada yang berkenan, bagi la reply kat budak tu." Wafiy mengusik Wafdan.

"Erm...malasla. Daripada aku fikir pasal tu, lebih baik aku tunggu orang yang aku dah lama suka." Qaisara dipandangnya. "Kan Q?" Bersahaja.

Qaisara terkedu. Wafdan dipandangnya. Tiada riak. Muka mulai terasa panas. 

"Aku balik kelas jap." Qaisara bangun lalu keluar dari kelas itu. Malu. 

'Sampai bila nak rasa awkward camni..?' Teringat hubungan persahabatan mereka sebelum ini yang tidak terganggu oleh rasa kekok dan segan.


07 December 2014

Pelikkah?

Aku cuma berterima kasih kerana aku benar-benar menghargai, dan meminta maaf kerana aku bersalah. Bagi aku, itu biasa, common sense bak kata orang kampungku. Tiada niat untuk membuat mereka risau, apalagi untuk menggesa. Aku jadi keliru, pelikkah meminta maaf apabila merasa bersalah? Salahkah aku bila cuba untuk meletakkan diriku di tempat mereka? Salahkah aku berfikir dari perspektif pihak lain sebelum melihat dari sudut pandang peribadi?

Aku biasa. Aku lakukan yang biasa. Aku mohon, jangan disalaherti kebiasaanku.

'I'm Sorry' is not a negative words. It's one good words, like 'Thank you' and 'I Love You'. It doesn't necessarily express negativity. It's just a word of repent. To say that one realizes his/her mistakes. To mean that he/she will learn and not repeat the same mistake. That's it. 'I'm Sorry' is a simple word with simple meaning. Once you make it complicated, it'll be hard for you to say it. At least, that's what 'I'm Sorry' is for common people like me.

****************************************

One day,


"Dil, cmne ek, nk buat hati kita sentiasa senang?"

"Senang? Maksud?"

"Tak da benci, sakit hati. Tak fikir sangat bende2 hok negatif."

"Zikir. Dengan mengingati Allah, jiwa kan menjadi tenang. Itu satu. Pastu, berlapang dada, memaafkan orang lain. Kalau something berlaku, cuba berfikir dari sudut pandangan pihak lain dulu sebelum fikir tentang diri kita sendiri, insyaAllah, kita akan faham situasi mereka dan mudah berlapang dada dan memaafkan. Kalau kita cuma fikir dari sudut pandang peribadi je, memang kita cuma nampak silap orang, tak nampak silap sendiri."

"Erm."

"Nak jaga hubungan, terima kasih, n 'I'm sorry' tu sangat penting. Tak salah minta maaf. Supaya orang tak simpan rasa xpuas hati dengan kita. Jangan sampai tak dapat kemaafan sampai mati. Jangan tunggu raya baru nak minta maaf. Kalau tak sempat raya? Izrail datang jemput kita balik ke sana bila-bila je. Bila sampai masanya dia cabut nyawa, bukannya dapat cakap 'ilek lu..' kat dia."

"Dil, sori aa kalau penah wat salah kat awak."

"Saya juga, sori n thanks for everything."

"Thanks juga, Dil."




Have you ever heard of 'there's no need of 'Thank You' and 'Sorry' between friends?