18 September 2012

Mama~

17/9/1963-----------49 years------------17/9/2012 [Today]

Mama~~Sanah Helwah...

Today is my mom's birthday...i've never said anything to her on her birthday, coz we don't have tht kind of practice in our family.

Mama,

I'm grateful to be your daughter. I have never been a good daughter to u, but u have always been the best mama to me.,i'm sorry.

Mama,

When i was 9 years old, i started to change ur life by being sick. U had to take me to see doctor every week, every fortnight, and then every month. Many things happened and changed since then. I'm sorry for being sick.

Mama,

I'm an adult now. I can take care of myself. I know my limit, and i know what to do when i sick. I promise i'll never bother u again about my illness.

Mama,

Thank you for everything in everyday since i was in your womb till today...i'm sorry for every time i hurt u..

Mama, I LOVE YOU...u're the number one for me..


03 September 2012

The 11th hour




Story:
Strange things happen when people are put in situations out of their control, follow Ahmed's trail of religious maturity when he stumbles upon 3 of the oddest roommates you'll find. Ahmed (Abe Saleh) is having problems beyond his control, good fortune rarely finds him. When he is assigned to his dorm during his second year of college he discovers his worst nightmares: A geeky MSA activist, an angry extremist and a wacky immigrant. His abhorrence for these characters makes him more aware of what is going on a round him. What Ahmed ends up realizing is that through these three odd characters he learns a lesson that has escaped him many times before: those who decide to change at the twelfth hour may not make it to that point. Ahmed realizes that his present life is stuck in neutral and he is looking for is a simple break.

By Sami Haque


Title: 11th Hour
producer: Sami Haque, Hasan Shaikh
Type: Comedy/drama, 24mins
Director: Ross Heran
Language: English








I watch this after reading 'Contengan Jalanan' by Hlovate

Sebelum ni dah ada beberapa post tentang 'Perubahan'@'Change'..Jadi, kali ni i'm not going to write too much.

'Xpa, masih mudak, enjoy lok puas2, lak dah tua tobat..' (this is one of the example of the man that decides to change on the 12th hour..'

Dengan siraman nikmat dunia, manusia sering lupa bahawa hidup di dunia ni hanya sementara..(ayat skema). That's it. Seolah-olah kita boleh expect bila kita akan mati. Lupa dari mana asal, lupa akan destinasi terakhir, sedangkan yang kita lupa tu la asal kita dan tempat kita kembali. ALLAH S.W.T..Kerana kita percaya bahawa kita sentiasa akan ada peluang untuk bertaubat, jadi kita memutuskan untuk menangguh-nangguhkannya,lalu kita lupa..lalai..terus terleka...Hidup di dunia ni kejap je. Mati kita Allah yang tentukan. Anytime, anywhere, or for whatever reason (the absolute reason is that the time has come for us to return to our 'hometown'), death is absolute. So, let's decide to change on the 10th hour~

Ingat ikrar kita,


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah, Tuhan seluruh alam.

Think about it...

Allah lebih Mengetahui.

Peace! ^_^

01 September 2012

Another random post...

Aku baru balik dari sekolahku, SM Sains Kuching. Ada ramah-tamah aidilfitri sekali diselit perjumpaan alumni. To be frank, aku tak pasti kenapa aku hadir. Jumpa cikgu, best jugak. Jumpa member memang best..Tapi masalahnya xtau nak cakap apa. Apala nak dicakapkan dengan cikgu bagi someone yang low profile cam aku ni. Ahaks...Niat nak bertanya something dengan ustazah pun tak tercapai, ustazah nampak busy, nak menghampir pun xberani. Ramai jugak cikgu2 yg ku nak jumpa stay di staff room. Segan pula nak naik. Sejak bila??? 

Aku rindu sekolah, rindu school life, rindu member2, rindu dengar leteran cikgu, rindu kemas makmal, rindu main2 chemical substances n science apparatus, rindu curi litmus paper, rindu buat eksperimen tak pernah nak jadi, rindu ada meja,kerusi n loker sendiri di kelas. Masa sekolah masih boleh main2. Xsiap homework salin dari kawan, duduk dalam kelas berjam-jam, tak rasa letih macam duduk dalam kuliah 2-3 jam. Kenapa? Homework masa sekolah ada 7-8 subjek, tak henti2, tapi xla stress sangat. Tapi assignment di universiti ada 2 sepanjang sem, subjek pula 4-5 je, tapi otak rasa macam xcukup kapasiti. Kenapa? Aku terfikir juga, mungkin kalau praktikkan disiplin study macam zaman sekolah dalam study di universiti, mungkin xda yang mustahil untuk dapatkan perfect score. Apa tidaknya, lepas P&P, solat, makan ,rehat kejap, then prep petang. Malam pula prep malam. Suasana prep membuatkan student rasa nak buat homework or study. 

Kalau nak senang study di universiti, praktikkan disiplin yang dah terlatih di sekolah. Walaupun di kampus xterkongkong dengan rules, buat rules sendiri, and protect it. That's the way. X salah rasanya, lagipun dah biasa hidup dalam bermacam-macam peraturan di sekolah, kan? Lepas keluar dari sekolah, aku sedar yang peraturan tu bukan mengongkong, tapi  membentuk diri, memudahkan life. Kita dah ada peraturan hidup sebagai Muslim, n kita boleh buat peraturan sendiri based on Muslim's rules supaya life lebih teratur and ikut jalan yang sepatutnya, x menyimpang, tak terpesong. X tersesat, sentiasa selamat. 

*********************

Another random post. Xda tujuan, xda benefit. Sorry...