10 June 2015

Luahan

Assalamualaikum w.b.t...

I have been typing and deleting for few minutes just now. Hmm..there are just so much things I would like to write, huh...

Lately many things happen..should I get angry first?

Do you really understand what have u done before? What is the meaning of those tears back then? I doubt you really know your mistakes. Yes, I am disappointed. I just don't know how can I make you understand what have you done. I am tired of giving advises when not one of them reach you. I am tired of telling you what you should do and shouldn't do. I don't know how could you change this much. Come on, bro, please spend a little bit of time to think of Allah, before doing something. Think before you do. We have so much time to reflect upon our mistakes. We have death ahead of us. We have 'heaven' and 'hell' waiting after death. And we only have deeds to be brought there. Please, return to that someone I've known since I was born. I'm sure you didn't realize how much u have changed, but can you reflect about it first. I hate this hatred inside me.


*****************************************************

Tanggal  5 Jun 2015, abang Ijan sah menjadi suami orang. Hee...agak pelik rasanya. Aku ada 3 abang dan sorang adik. Tapi, aku paling rapat dengan abg Ijan. Maybe sebab jarak kelahiran kami rapat. Dia lahir pada 16/5/1989, dan aku lahir pada 27/4/1990, jadi jaraknya lebih kurang 11 bulan 11 hari.? ^^




Barakallahu lakuma bg Ijan & kak Awin.

Abg Ijan kuat kerja, serba boleh, sebab tu aku have more respect towards him than my other brothers. 1st brother is immature, 2nd brother, no comment, I don't know him well, but he is someone I want to surpass since back then till today. Don't know why, though.

Aku doakan moga abg Ijan & Kak Awin bahagia di dunia dan akhirat, dikurniakan anak yang soleh dan solehah. Moga kehidupan kalian diberkati dan dipermudahkan Allah. InsyaAllah.

Later, I'll share more pictures of the wedding. I sincerely happy to see that my brother has settled down with his love, and started a new journey of life, but I can't deny the fact that I felt a little bit lonely that day. And of course, not anymore today. I'm not that childish.

Sekian saja madah luahan minda yang bercelaru, hati yang mendamba sedikit ketenangan. Sesungguhnya dengan mengingati Allah, jiwa kan menjadi tenang. Refleksi...terus bermuhasabah.

Wassalam.

01 June 2015

Misc 11

"Qaisara!"

Q menoleh ke arah suara yang memanggil. Aidil berlari ke arahnya. Helmet diletakkan semula di atas tempat duduk skuter sambil menunggu Aidil.

"Ada apa?" Soal Qaisara.

"Saya nak cakap sikit boleh tak?" Tanya Aidil sambil tercungap-cungap.

"Boleh, teruskan." Ujar Qaisara.

"Saya cuma nak cakap sikit, di universiti ni kita kena bersikap lebih terbuka. Kita tak boleh nak pilih ahli kumpulan tugasan semua perempuan je. Saya tau awak tak selesa satu kumpulan dengan lelaki."

'Yeke? Selama ni aku komited je dengan discussion segala' bisik hati Qaisara.

"Memang ye kite kene jaga batas, ikhtilat. Tapi saya tengok awak terlalu rigid. Saya bukan nak condemn awak. Saya cuma berpendapat."

"Xpe. Teruskan." Ujar Qaisara sambil terus memberi perhatian.

"Emm. Tu je."

"Kalau macam tu saya nak terbuka juga boleh? Ada benda saya tak puas hati ni." Ujar Qaisara.

"Erk. Ape dia?"

"Kenapa awak insisted yang saya kena juga datang sedangkan awak tau saya tinggal jauh, lebih sejam perjalanan. Sedangkan awak tak kisah yang 2 lagi member tu tak datang discussion sebab p shopping. Awak group leader kan? Jujur nya, saya terasa. Lepas tu bila datang discussion tak gain apa2. Last2 cakap, ti emel part masing-masing. Awak tak adil. Jauh kot perjalanan saya."

"Maaf." Aidil berubah riak.

"Dah. Itu je saya nak cakap. Sekian, terima kasih." Ujar Qaisara sambil tersenyum. Helmet dicapai lalu dimasukkan ke kepala. "Saya balik dulu." Ujar Qaisara sambil menghidupkan skuter nya.

Aidil dilihatnya tunduk seketika. "Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam." Jawab Aidil.

Ketika Qaisara mengundurkan skuternya keluar dari tempat parking, Aidil memanggilnya sekali lagi. "Qaisara!"

Qaisara berhenti. Aidil mendekatinya. "Saya ada benda nak cakap."

Enjin skuter dimatikan. "Ada lagi. Silakan." Jawab Qaisara memberi laluan kepada Aidil untuk bercakap.

Aidil menarik nafas dalam lalu menyambung kata-katanya. "Saya tak tau sama da saya akan ada peluang untuk bercakap dengan awak lagi lepas ni. Saya dah lama tengok awak. Ingat lagi tak, sem lepas ada orang nak berkenalan dengan awak melalui Izzati? Masa tu saya nak jumpa awak lepas kelas, tapi awak balik terus." Seperti tengah membaca, Aidil bercakap sambil tunduk.

Qaisara cuba mengingat kembali. "Aaa. Ingat. Bro, speak comfortably." 

Aidil mengangkat muka, memandang ke arah Qaisara. "Emm...Saya excited sangat bila saya ajak awak untuk masuk kumpulan saya, awak cakap ok. Saya nak bagitau je. Saya tau awak bukan jenis yang into couple2 ni. Tapi mana tau ada peluang untuk saya, saya akan tunggu awak bersedia. N pasal group discussion ni. Saya betul-betul minta maaf. Mungkin saya buat begitu sebab saya nak sangat jumpa awak. Time group discussion je dapat jumpa."

"Emm..maaf, saya memang tak berapa suka bab couple2 ni. And I already have someone I like."

"Boyfriend?"

"Nope. No such thing."

"Erm. Saya suka awak. Just saying. Terima kasih sudi dengar."

"Sama-sama. Assalamualaikum." Enjin skuter dihidupkan semula lalu berlalu dari situ.

'I already have someone I like. Jawapan standard, huh..' Bisik hati Qaisara.


**************************

Lama tak update blog. Sekali tengok di sidebar, kak Nab dah update banyak pasal pengembaraannya di Jepun...phewwitt, nak jugak..hehe. Sekarang ni tengah cuti, Public Holiday Gawai. 

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan tahniah kepada kawan-kawan yang baru mendirikan rumahtangga. Barakallah.


Watiqah serta pasangan..

Nor Ras Amierra serta Abg Amir Hazwan

Sharfinas serta pasangan

Next....siapapun next, kamek doakan.


Maaf sebab x dapat hadir ke majlis takorang. Kmk mpun pun sedih...sori gilak2.





Nak share lagu 1. Lagu ni mengingatkan aku kepada...

'A MAN THAT DECIDES TO CHANGE ON THE 12TH HOUR DIES ON THE 11TH.'