10 December 2013

Random

What do I want to write now? I have no idea, but I just feel like writing. 

I have 3 brothers and a sister. They are all great in their own way. I can say that, among us, I'm the worst. Haha. I have a kind, responsible and respectable brother who always think about his family. I have a great brother who have an excellent capability in his field. I have a brother who can do many things. And a sister who have a great brain and hardworking. We studied in the same primary school...of course, that is common. Haha.. 

I studied in the same secondary school with my 2nd brother, I never once thought of it as a good thing, however..since we're not close, exactly like strangers. In school, teachers keep on comparing us. Teachers out there should know that sibling do not like to be compared. There's just one good thing. Nobody dare to bother me. I could say that he was liked by many people, and known by most of the students in the school. So, when I entered the school, many seniors come to my class, looking for me, then reminded me, if someone bother me, just tell them, they'll take care of it. But, I hardly ever heard the seniors called me by my name..the called me 'adik _____'.. So, for 2 years, I had peace, because of his existence.,though I didn't really like that fact. 

When I was in Form 3, my brother had graduated from that school. Then, I started being bullied by my classmate, though they're mostly verbal bullying. It was quite bad..to the point that I got sick due to stress. For a year, I didn't eat and sleep well. That's how I became anaemic. Haaa, there was a teacher who called me 'Pontianak' in class coz I always looked pale. Haha... I hated those bullies very much. I was glad that they transferred to other school when I was in form 4. However, my only close friend transferred to other school too. Then, school's life started to become awkward. I became a loner. 

Slowly, with the help from the counselling teachers, I started to talk more. I learnt to adapt with the new school's life without my close friend. And make some new friends who's now become irreplaceable friends for me. In the end, I really enjoyed my high school days only when I was in form 4 and form 5. It's such a short period, huh..

When I think about it again, they're all lesson of life...I got into a full-boarding school with full scholarship, but my brother was there too. When  my brother graduated from the school, the bullies intrude into my peaceful life. When those bullies gone, my only close friend went away too. When I just started to enjoy my high school days, I was chosen as one of the school prefects, which i hate so much. Though I hated being one of the MPP, I enjoyed doing my job in BPPS. Don't you think it's interesting? It's just like for every happiness we attain in our life, there's a price for it.

::~Kadang ALLAH sembunyikan mentari, DIA datangkan hujan dan petir. Kita tertanya-tanya ke mana hilangnya mentari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi ~ ::

08 December 2013

Social Networking

Social Networking has become a trend in the 21st century. (Gaya nak buat karangan sekolah punya ayat...). People who didn't use social network  are rare nowadays. Yea, it's too common that even pre-school and elementary school children possess their own social network account, especially Facebook.

The first time i heard of Facebook is when i was in Labuan Matriculation College. I was introduced to it from the negative perspective, in which, social networking makes people become negligent and waste their time for the not beneficial things, forget about their responsibility in life, their role as Muslim. In simple words, it is the main cause of hedonism. I was quite agree with it, and i still do. Well, it's an undeniable fact. Through such medium, Korean wave or american wave or whatever wave there are, easily entered our country, and now, our country spend more and more for entertainment.

I signed up in Facebook for the 1st time when my friend went to further his study to France, and my best friends kept on asking me to create an account so that we can keep in touch. That was in 2009. When I found myself to be addicted to FB and can't really focus studying because of FB, I deactivated the account. I believe many people have experienced the same thing. For example, when we go to the library, the 1st thing we do is browsing our facebook. When there is notification or  someone starts their chat with us, we're distracted and in the end, 70%-80% of our time in library is used to facebook-ing instead of studying and our purpose to go to library is no more for looking for study material, but for its internet access. Sometimes, when we got back from ablution, before solat, when we notice new notification, we'll check it out first before performing our solat. When i realized that, I was quite afraid, and i said to myself, 'this kind of thing can be scary..'. We started to lost our priority in our lives' routine. After about a year without Facebook, I create a new account because it was necessary for co-curicular activity's news. But alhamdulillah, lesson learned, and facebook has become less interesting somehow. 

Facebook has become the center of people's life story. People meeting through facebook and people get divorce because of facebook started to become common. 'Bertemu di mukabuku, ku jatuh hati padamu..', i just don't understand how. People become friends through facebook, and people becomes enemy through the same medium. Love and hatred tangled with each other. Besides, facebook even become the medium of argument, defamation, slander between political parties in Malaysia. While in other way, Facebook can be a medium of knowledge sharing, advices, da'wah, and that's the best ways of using such interactive and sophisticated social network, don't you think? Everyday, when we go through our news feed and read all good posts there, we'll find our day to be cool. Good words give out positivity, right? Then, we can start our days with a positive thinking, and those words become our strength and reminder for the whole day. To use social network in a good way, for good deeds, or in a bad way for meaningless and useless things, we choose.  

Padahal, jika semua orang bijak dalam menggunakan Facebook, ia malah bisa mencipta keharmonian dan kesatuan yang utuh dalam masyarakat. Ya..,dengan menyebarkan cinta bukan benci, sebarkan kebaikan, bukan cacian. Mencipta silaturrahim, bukan seteru. Tapi ini semua agak mustahil, kan? Kerana hati manusia ni tidak akan berubah hanya dengan kata-kata atau tulisan seperti ini.  

Dari perspektif perjuangan islamnya, facebook atau laman sosial yang lainnya bukanlah satu perkara yang membawa kepada kesia-siaan semata-mata. Siapa jangka suatu masa nanti ia menjadi satu medium penting dalam perjuangan mempertahankan kadaulatan islam, seperti yang saya kata tadi, laman sosial ni, terutamanya facebook sudah mulai menjadi 'centre of people's lives'. Bukankah  kekuatan islam yang mampu menguasai 2/3 dunia suatu ketika dulu bukan terletak pada kekuatan tenteranya atau ketajaman mata pedangnya, tetapi pada iman. Ya, cinta dan taqwanya kepada Allah, kasihnya kepada Rasulullah, dan sayangnya kepada agama islam itu sendiri., diadun  menjadi makna hidup kita. Kata King Louis IX, umat islam tidak dapat dijatuhkan dengan material semata-mata, tetapi dengan menjauhkan mereka dari islam itu sendiri. Dan ya, seperti yang terbukti dengan fenomena hari ini, hedonism atau hiburan adalah sata cara yang begitu efektif, bukan?
Tanpa sedar, kita terpedaya..diperdaya...

Banyak yang boleh kita sampaikan dan dapat di facebook selain hiburan. Tak mustahil ia boleh dijadikan medium untuk sekurang-kurangnya mengingatkan diri dan saudara-saudara kita tentang tujuan hidup dan maknanya kita sebagai seorang muslim.



#memang kena ke batang hidung sendiri...

03 December 2013

Misc 3: Shu's Returns

"Mat, Stylissimo!" Jerit Shu.

Stylissimo DJ Illegal mulai bergema di ruang legar pavilion kampung itu. Shu bergerak dengan aksi Moonwalk ke tengah bulatan sambil diiringi sorak dan tepukan tangan The Bored  B-Boys, 3B (Read as triple B). Gerak tari diteruskan dengan Arm Wave lalu berpeluk tubuh. Ikut irama muzik, Shu mulai bergerak seperti robot, kemudian rebah ke depan lalu memulakan gerak rancak mengikut muzik yang mulai rancak dengan Baby Spin, Jackhammers, Floating Gremlin Spin lalu bangun dengan Up Rocking. Muzik masih bergema. Remaja-remaja kampung lain semakin ramai memeriahkan lagi suasana.

"Lutfi, nah." Pian membaling botol air mineral kepadanya.
"Thanks." Air diteguk lalu dibaling semula ke arah pian.

Shu meneruskan breakdance nya dengan menongkatkan badannya dengan kedua belah tangan, sebelah tangan diangkat lantas melakukan Hands Hop sebanyak 3 kali diteruskan dengan Air Flares. Muzik hampir tamat. Shu lantas melakukan Floor Rocking dan menamatkan breakdance nya sekali lagi dengan Up Rocking. Muzik dan persembahannya yang tamat disambut dengan tepukan gemuruh remaja-remaja kampung yang menonton sejak tadi. Shu bergerak ke tepi lalu duduk di lantai sambil menyandarkan diri ke dinding.

Pian dan Mat bergerak ke arahnya. 
"Gila kau hari ni. Apasal? Over agrresive semacam ku tengok." Tegur pian sambil menghulurkan air.
"Saja...once in a while." Jawabnya sambil tersenyum. Mereka bertiga terus duduk di tepi sungai berborak sehingga senja, seperti kebiasaannya.

Itu kali terakhir dia lepak dengan kawan-kawan baiknya itu. Kali terakhir dia menghayati suasana matahari terbenam dari pavillion kampungnya itu. Mungkin juga kali terakhir dia breakdancing. Muhamad Lutfi a.k.a Shu Bin Lim Abdullah will take a break from breakdancing, huh? Sorry, guys.. Bisik hatinya sambil memandang kedua rakannya yang berada di kiri dan kanannya. 

Qaisara Nadia...Let's meet up soon..

21 November 2013

Misc 2...

Go to Misc... kalau nak baca Part 1



***************************************************


“Hello.” Suara yang lama tidak dia dengari menyapa di hujung talian.
“Hello, assalamualaikum.”
“Waalaikumsalam.”
“Wafdan, Qaisara ni.”
“Aaa..Q. Apa khabar? Lama tak dengar khabar.”
“Alhamdulillah, biasa-biasa je. Kau?”
“Alhamdulillah, sihat.”
“Aku dengar kau nak berangkat ke France.”
“Ya..lusa. How did you know?”
“Tetiba banyak SMS masuk hari ini. Haha. So, ambil course apa?” 
“Haha..Chemical Engineering. Kau di mana sekarang? Study course apa?”
“UKM. Mechanical Engineering. Baru 1st year.”

Sepi. Habis modal?. Ahhh, this is awkward. Ini gara-gara langsung tak dengar khabar lepas SPM sampai tak tahu mana nak mula. Banyak persoalan, banyak nak dibualkan. Namun masih memikirkan kronologi yang sesuai. Lalu tinggal suara background dan desiran angin.

“Emm..aku langsung tak tahu menahu tentang kau lepas SPM hari tu. Dah lebih 2 tahun.” Q memecah sepi.

Kali terakhir berjumpa adalah semasa mengambil keputusan SPM, selepas dia tamat menjalani Program Latihan Khidmat Negara. Itu pun langsung tidak bercakap. Lepas saja dapat slip keputusan, dia terus pulang ke rumah.

“Ya. Aku pun.” Jawab Wafdan. Ringkas.

Mereka kemudiannya bertukar-tukar cerita tentang pengajian, tawaran-tawaran pengajian yang mereka terima, niat Q untuk bertukar program pengajian dan tentang kawan-kawan yang lain. Jam di dinding dipandang sekilas. Sudah lebih sejam.

“Wafdan, will you be okay with the changing whether and temperature?” Minda mengimbau kembali  saat Wafdan diserang asma sewaktu mereka berjaga sepanjang malam bersama ahli Majlis Pemimpin Pelajar yang lain bagi menyiapkan dewan untuk Majlis Anugerah Cemerlang sekolahnya.

“Okay, InsyaAllah.”
“OK la kalau camtu. So, take care.” Perbualan sudah hampir sampai ke panghujungnya.
“Kau juga. Take care.”
“Inhaler jangan lupa.”
“Dah pack.”
“Good. Don’t drive.”
“Why not? Aku ada lesen.”
“Better not. Minta orang lain drive kalau boleh.”
“Kenapa?”
“How did you differentiate the green and red light? Kalau masih confius confius baik jangan. Kalau dah master, tak pa. Plus, driving di sana tak sama dengan sini. Driver’s position, and peraturan jalan pun mungkin berbeza.” Ceh Q, macamla ko pernah ke sana. Bisik hati.

Dia pernah menjadi pembantu Wafdan semasa Wafdan menyiapkan tugasan pendidikan seni semasa mereka berada di kelas yang sama di tingkatan 1. Dia juga yang membantu semasa mereka sama-sama mewarna polisterina huruf untuk backdrop majlis-majlis di sekolah semasa mereka berada dalam biro yang sama dalam Majlis Pemimpin Pelajar. Tiba-tiba hati merasa cemburu dengan kebolehan dan kebijaksanaan Wafdan.

“Em..”
“Send me postcards.” If you send at least one, i’ll wait for you. Don't really have time and space in my heart for that, anyway. Haha. Nakal hati berbisik sambil tersenyum sendiri.
“Nanti aku tag di FB.”
“Tak bestla camtu. Aku mana ada akaun FB.”
“Tu la gunanya social network. Sign up then.”
“Ceh. Whatever. OK la. Maaf ganggu malam-malam ni.”
“Tak pa. Aku sampai sana nanti aku call.”
“Tak perlu. Save kredit tu untuk family.”
“Ada skype?”

Masing-masing bertukar nama Skype.

“Assalamualaikum. G'Nite.”
“Waalaikumsalam. Thanks for calling. Nite.”

End Call. Sama-sama. Bisiknya sendiri.

Q merebahkan badan berbaring sambil mengenang kembali zaman sekolahnya yang penuh dengan warna-warni kehidupan. 

"Siapa Wafdan pada kau?" Persoalan Farha siang tadi menerjah fikirannya. Dia sendiri tidak pasti jawapannya. Yang pasti, Wafdan itu seorang yang dia kagumi dan hormati. Sebagai kawan atau lebih dari itu, biarlah masa menentukannya. 


Let the postcard decide?? Senyum sendiri.



************************************************

* Sekadar contengan peribadi, tiada kaitan dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.

13 November 2013

Reminiscing..

I am currently on a verge of fall..I guess..

So, for a few days now, i remind myself of the good environment, the memories that can give me strength to return..reminiscing, might be a good words.

The Best Encounter

Menumpang tinggal di rumah dua orang kakak ni. Kakak2 kerja, jadi, siang hari, aku duk sendiri-sendiri di rumah tu. Jadi, setiap pagi sebelum sorang kakak ni berangkat ke tempat kerja, dia bagi aku bahan untuk dibaca. "Baca dengan hati." Katanya. Aku tak paham lagi masa tu. Apa maksudnya baca dengan hati. Bahan tu pasal sejarah kegemilangan dan kejatuhan islam. Baru separuh muka surat, aku dah ngantuk. Dah macam-macam gaya duk sorang2 di rumah tu. Baring atas lantai kaki atas kerusi. Meniarap atas sofa, sambil dagu tergantung disudut sofa baca buku yang letaknya di atas lantai. Tak berani nak kacau barang-barang di rumah tu. Jadi siangnya aku buat filem "Aku dan buku". Sebab kakak suruh abiskan, aku main redah baca je, paham ke tak tu aku x kira. Malamnya lepas isya' kakak keluarkan marker dan kertas mahjong beberapa keping. Buat personal lesson pasal bahan yang aku baca siang tadi. Kesian kkk kena terang berabisan gara-gara aku tak baca betul2. Jam 10 malam aku dah ngantuk. Tu waktu tidurku paling lewat. Kakak tanya dah mengantuk ke, ingatkan dia nk suruh aku masuk tidur, dia bangun buat milo nak buat aku segar sikit. Ni betul2 kelas prep malam. Patutnya aku tido je siang tadi. Kata hati yg terbawa dek mata yang sepet menahan lelap. Jadi kami borak-borak...pasal familiku, zaman sekolahku.

Aku cakap aku takut nak balik. Takut famili terkejut dengan perubahanku. Dari tetiba solat 5 waktu, pakai tudung keluar dari rumah, pakai tudung bila sepupu dari sebelah mak datang, tambah lagi, pakai sarung kaki... Ya, masa tu aku takut..nak kata famili aku ni menakutkan sangat takla, cuma tak dapat nak imagine reaksi dan penerimaan diorang terhadap perubahanku. Jadi pastu kkk bagi la kata-kata semangat, yakinkan aku yang apa yg aku buat betul, dan aku kena teguh. 4 hari yang seterusnya, aku baca bahan-bahan lain pula. Dalam kereta, di rumah, setiap saat setiap minit penuh dengan pengisian. 

That's the best 5 days I ever had in my life.. It doesn't matter who she is, what matter the most is what i get and learn. He change me through her, and now, i waste everything just because of a very small issue. I blamed other people... I regret it, and I'm reflecting...

Will I be accepted if I want to return? I'm striving... And I'll always be striving for that...

12 November 2013

Revision: Rukun Iman

Iman secara harafiah dalam islam adalah bererti percaya kepada Allah SWT. Dengan itu orang yang beriman adalah ditakrifkan sebagai orang yang percaya (mukmin). Siapa yang percaya maka dia dikatakan beriman. Perkataan iman diambil dari kata kerja ‘aamana’---‘yukminu’ yang bererti ‘percaya’ atau ‘membenarkan’. Perkataan iman yang bererti’ menbenarkan’ itu disebutkan dalam al-Quran, di antaranya dalam surah At-Taubah ayat 62 yang bermaksud ;

‘’Dia (Muhammad) itu membenarkan (mempercayai) kepada Allah SWT dan membenarkan kepada para orang yang beriman.’’

Imam al-Ghazali menghuraikan makna iman sebagai;

"Pengakuan dengan lidah (lisan) membenarkan pengakuan itu dengan hati dan mengamalkannya dengan rukun-rukun (anggota-anggota).’’

Iman ialah membenarkan dengan hati, menyatakan dengan lisan, dan melakukan dengan anggota badan. Ringkasnya orang yang beriman ialah orang yang percaya, mengaku dan beramal. Tanpa tiga syarat ini, seseorang itu belumlah dikatakan beriman yang sempurna. Ketiadaan satu sahaja dari yang tiga itu, maka, sudah lainlah nama yang islam berikan pada seseorang itu, iaitu fasik, munafik atau kafir.

PERCAYA KEPADA ALLAH SWT

Konsep yang paling asas ialah percaya bahawa tuhan itu satu (tauhid). Konsep keesaan Allah ini adalah mutlak, dan tidak relatif kepada apa-apa jua yang wujud di dunia ini.

Firman Allah SWT;

Maksudnya:
"Katalah(wahai muhammad) bahawa Allah SWT itu tunggal. Allah SWT tempat meminta. Tidak Dia beranak dan tidak juga Dia diperanakan. Dan tiada yang serupa denganNya, Dialah tuhan yang Esa."

Dalam Bahasa Melayu, perkataan Allah SWT sememangnya dikhaskan untuk merujuk Tuhan dalam islam. Walaubagaimanapun, perkataan Arab Allah SWT boleh diterjemahkan juga kepada perkataan Tuhan kerana Allah SWT bukanlah nama khas untukNya. Ini berbeza dengan yahudi kerana nama Yahweh adalah nama khas Tuhan mereka. Walaupun tiada imej visual Tuhan atau gambaran mengenaiNya (disebabkan larangan dalam memuja sesuatu), muslim mendefinisi Tuhan melalui sifat-sifatNya, yang dikenali sebagai 99 nama Allah SWT.

Allah SWT yang mencipta seluruh alam dan isinya. Allah SWT yang mengatur dan menjaganya. Allah SWT tidak boleh dilihat, tetapi bukti-bukti sangat banyak untuk menunjukkan pada akal yang waras dan adil bahawa Allah SWT itu wajib ada. Jika kita tidak mengenal Allah SWT dengan betul, nescaya akan sesat dan kafirlah kita.

Firman Allah SWT;

Maksudnya:
“Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah mencipta kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu (menjadi orang-orang yang) bertaqwa.”

Ertinya bahawa Allah SWT itu adalah pencipta setiap benda yang ada di alam ini termasuk bumi, langit dan planet-planet lain, yang dapat dilihat atau tidak, semuanya adalah kepunyaan Allah SWT.

PERCAYA KEPADA MALAIKAT

Rukun iman yang kedua ialah percaya kepada malaikat. Setiap muslim wajib mempercayai adanya malaikat. Malaikat juga adalah makhluk Allah SWT yang diciptakan dari cahaya. Zat malaikat adalah halus, tidak nampak oleh mata kasar manusia biasa tetapi mampu dilihat oleh manusia yang luar biasa seperti Nabi dan Rasul. Rupa malaikat yang sebenar hanya Allah SWT sahaja yang tahu. Namun berdasarkan hadis, malaikat mampu menjelma dalam pelbagai rupa manusia dan makhluk yang lain. Ia berakal, boleh berkata-kata dan boleh bergerak ke suatu jarak yang jauh dalam masa yang singkat. Keadaan malaikat semata-mata adalah untuk taat dan menjalankan titah perintah Allah. Malaikat itu tidak makan dan minum, tidak mengantuk dan tidur, tidak juga berasa penat dan letih.

Malaikat sangat banyak bilangannya dan Allah sahaja yang tahu bilangan sebenarnya. Dalam ilmu tauhid, umat islam diwajibkan mengenal 10 malaikat dan tugasan mereka. Iaitu :

Jibrail : 
Tugasnya membawa wahyu dari Allah SWT kepada Rasul-rasul dan Nabi-nabi, juga menguruskan bala seperti gempa bumi, air bah, ribut dan lain –lain lagi.

Mikail: 
Tugasnya membawa rezeki dengan menumbuhkan tumbuh-tumbuhan, membiakkan haiwan, mengeluarkan hasil galian bumi.

Israfil : 
Tugasnya untuk meniup “sangkakala” ketika s.ampai masa kiamat iaitu bumi akan hancur dab sekali lagi ia meniup “sangkakala” itu ketika sampai masa manusia hidup semula dan keluar dari kubur untuk perhitungan di akhirat.

Izrail : Tugasnya ialah mengambil nyawa, iaitu mematikan apabila sudah sampai ajal, dan tugasnya mengambil nyawa tidak akan cepat sesaat dan tidak akan lewat sesaat.

Mungkar dan Nakir : 
Tugasnya menyoal manusia di alam kubur tentang amal perbuatan mereka saat masih hidup.
Raqib : 
Tugasnya ialah menulis pahala bagi orang yang membuat kebaikan

‘Atid : 
Tugasnya adalah untuk menulis dosa bagi orang yang membuat mumngkar dan kejahatan

Ridhwan : Tugasnya menjaga pintu syurga

Malik : Tugasnya menjaga pintuneraka.

Malaikat dijadikan Allah SWT untuk menjalankan tugas-tugas yang tertentu dan berlainan. Setiap tugasan yang diberikan Allah SWT kepada malaikat, akan dilakukan oleh malaikat tanpa kompromi.
Zaman sekarang, sudah ada orang yang mendakwa mampu menghalang tugas malaikat. Ada yang mendakwa boleh “slow talk” dengan ‘Izrail untuk mencabut nyawa seseorang. Sedangkan ‘Izrail yang ditugaskan untuk mencabut nyawa, apabila sudah sampai ajal seseorang sebagaimana yang tertulis di Lauh Mahfuz, ‘Izrail akan menjalankan perintah yang Allah arahkan dengan mencabut nyawa makhluk tersebut, tidak cepat sesaat dan tidak lewat sesaat. Begitulah yang diperjelaskan dalam ilmu Tauhid Ahli Sunnah wal Jamaah. 

Percaya adanya Malaikat yang telah dicipta oleh Allah SWT untuk melaksanakan perintah Allah SWT. Allah SWT mencipta Malaikat dari Nur iaitu cahaya. Maka, Malaikat tidak terdiri daripada jisim dan tidak diberikan nafsu untuk makan, minum atau tidur. Malaikat juga tidak mempunyai jantina.

PERCAYA KEPADA KITAB-KITAB ALLAH SWT.

Salah satu daripada Rukun Iman agama Islam adalah percaya kepada kitab-kitab yang telah diturunkan oleh Allah SWT.

Orang Islam percaya bahawa Allah SWT telah menurunkan kitab-kitab kepada para Nabi dan Rasul untuk membimbing manusia ke jalan yang benar. Ia diakhiri dengan kitab Al-Quran.

Kitab-Kitab yang wajib diketahui adalah:

Taurat : Diturunkan kepada Nabi Musa a.s
Zabur : Diturunkan kepada Nabi Daud a.s
Injil : Diturunkan kepada Nabi isa a.s
Al-Quran : Diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Orang Islam percaya bahawa pada masa kini, kitab-kitab selain Al- Quran telah diubahsuai mengikut kehendak pihak-pihak tertentu; maka ia bukan lagi naskah-naskah yang tulen. Al-Quran menyempurnakan segala kitab-kitab yang terdahulu.

PERCAYA KEPADA NABI DAN RASUL

Beriman kepada Nabi dan Rasul ialah menyakini bahawa Nabi dan Rasul itu benar-benar diangkat oleh Allah SWT untuk membimbing manusia kearah jalan hidup yang baik yang diredhai Allah SWT. Islam mengajar umatnya bahawa Allah SWT menyampaikan wahyuNya melalui malaikat kepada Nabi dan Rasul. Nabi ialah seorang lelaki yang dipilih Allah untuk menerima wahyu untuk kegunaan dirinya dan umatnya sahaja.

Rasul dan Nabi merupakan manusia biasa. Islam menghendaki penganutnya untuk mempercayai setiap Nabi dan Rasul dan tidak membezakan mereka antara satu sama lain. Rasul pula merupakan seorang lelaki yang dipilih untuk menerima wahyu untuk dirinya serta disampaikan kepada orang lain. Terdapat 313 orang telah dipilih sebagai Rasul sejak bermulanya penciptaan manusia. Manakala bilangan Nabi pula adalah 124,000 orang (termasuk Rasul). Terdapat 25 rasul yang wajib diketahui oleh setiap muslim.

Muhammad merupakan Nabi dan Rasul yang terakhir. Ini bermakna tiada Nabi dan Rasul akan dilantik selepas kewafatan baginda. Baginda telah menyampaikan peringatan terakhir (iaitu Al-Quran dan As Sunnah) kepada manusia sebelum berlakunya hari kiamat.

Diantara 25 Rasul, terdapat 5 orang rasul Ulul Azmi. Ulul Azmi adalah gelaran yang diberi kepada rasul Allah SWT yang memiliki keteguhan hati, ketabahan dan kesabaran yang luar biasa dalam menyampaikan risalahnya. Rasul Ulul Azmi terdiri daripada Nabi Muhammad S.A.W, Nabi Ibrahim, Nabi Musa, Nabi Isa dan Nabi Nuh.

Secara umumnya, tugas Nabi dan Rasul adalah membawa kebenaran, memberi khabar gembira dan peringatan kepada umatnya agar mereka menjadi umat yang beriman kepada Allah SWT. Para Rasul diberi wahyu oleh Allah SWT yang membuktikan bahawa mereka adalah pembimbing dalam segala amal perbuatan dan layak dijadikan cermin tauladan.

Rasul dan Nabi diutus kepada umat manusia agar umat manusia mengenali Allah SWT sebagai Tuhan yang mencipta alam ini. Dengan adanya Rasul dan Nabi, manusia akan kenal dengan tepat dan siapa Tuhan yang sebenar, serta faham pula kewajipan-kewajipan yang perlu ditunaikan sebagai seorang makhluk yang diciptakan Allah SWT. Setiap ajaran para nabi dan rasul mengajak umat manusia ke arah satu matlamat, iaitu Mardhatillah, mencari keredhaan Allah di dunia dan di akhirat. Jika seseorang yang diciptakan Allah SWT tidak kenal siapa Tuhannya yang sebenar dan tidak mengakui keagungannya dengan jalan yang sebenar, nescaya sesatlah dirinya dan segala amal kebajikan yang dilaksanakannya tiada nilai disisi Allah SWT.

Sifat- Sifat Rasul dan Nabi

Ada 4 sifat yang wajib bagi Rasul/Nabi. Ada 4 sifat yang mustahil bagi Rasul/Nabi. Ada satu sifat yang harus bagi Rasul/Nabi.

1. SIDDIQ (الصدق ) maknanya Benar. 

Apa yang disabdakan oleh Rasul/Nabi adalah benar dan dibenarkan kata-katanya. Rasul/Nabi tidak berkata-kata melainkan apa yang telah diwahyukan oleh Allah SWT. Mustahil Rasul/Nabi bersifat dengan sifat KIZZIB (الكذب) yang bermaksud dusta. Mustahil Rasul/Nabi mengatakan sesuatu yang tidak dia ketahui dan tidak diwahyukan Allah SWT kepadanya. Firman Allah SWT yang bermaksud: Tidaklah dia (Rasulullah SAW) mengucapkan mengikut kemahuan hawa nafsunya. Apa yang diucapkan tidak lain melainkan wahyu yang diwahyukan. (An-Najm: 3-4)

2. Sifat yang wajib bagi Rasul/Nabi yang seterusnya adalah AMANAH ( الامانة ). 

Rasul/Nabi akan melakukan sesuatu serta melaksanakan hukum-hukum Allah SWT dengan benar dan tepat sebagaimana yang diwahyukan Allah SWT. Maka mustahil Rasul/Nabi bersifat KHIANAT ( الخيانة) iaitu menyalahi perintah Allah dan derhaka kepadaNya.

3. Wajib bagi Rasul/Nabi bersifat TABLIGH ( التبليغ) iaitu menyampaikan. 

Rasul/Nabi menyampaikan kepada umatnya apa yang Allah SWT wahyukan kepadanya. Mustahil Rasul/Nabi bersifat KITMAN ( الكتمان) iaitu menyembunyikan.


Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan berupa keterangan-keterangan (yang jelas) dan petunjuk,setelah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Al Kitab,mereka itu dilaknati Allah dan dilaknati (pula) oleh semua (mahluk) yang dapat melaknati. (QS. Al Baqarah : 159 )

4. Wajib bagi Rasul/Nabi bersifat FATANAH (الفطانة) iaitu bijaksana. 

Rasul/Nabi mampu memahami perintah-perintah Allah SWT dengan betul dan tepat. Mampu berhadapan dengan penentang-penentangnya dengan bijaksana dengan bukti-bukti yang kukuh. Mustahil Rasu/Nabi bersifat BALADAH (البلادة) iaitu tidak cerdas dan pelupa.

SIFAT JAIZ BAGI RASUL

Sifat jaiz bagi para rasul ialah sifat-sifat fitrah atau umum manusia yang tidak mengurangi darjat kedudukan mereka seperti makan, minum, tidur, kahwin, beristirehat, sakit yang ringan dan sebagainya. 

Para Nabi dan Rasul terpelihara daripada prilaku dan sifat yang boleh merendahkan derajat kerasulan. Inilah yang membezakan antara mereka dengan manusia yang lain.


Allah berfirman, ”Dan Kami tidak mengutus rasul-rasul sebelummu, melainkan mereka sungguh memakan makanan dan berjalan di pasar-pasar. (al-Furqon, 20)

5) PERCAYA KEPADA HARI AKHIRAT

Beriman kepada hari Akhirat merupakan masalah yang paling berat dari segala macam akidah dan kepercayaan manusia. Sejak zaman sebelum islam sampailah sekarang manusia telah memperkatakan masalah ini. Para ahli fikir selalu menempatkan persoalan ini sebagai inti penyelidikannya, sebab beriman kepada hari akhirat akan membawa manusia kepada keyakinan adanya satu kehidupan duniawi dan penciptaan manusia. Demikianlah pentingnya masalah ini hingga turunnya ayat-ayat Allah SWT menerangkan kedudukan hari akhirat ini.

Pola beriman kepada hari akhirat itu terdiri terbahagi kapada lima fasa:

1. Tahap kehancuran segala makhluk yang ada di muka bumi. Dalam proses kehancuran ini akan terjadilah gempa bumi, dimana gunung-gunung menjadi debu berterbangan, air laut men didih meluap-luap, bintang-bintang berguguran, langit bergulungan, sedang manusia sedang mabuk dan pitam. Kemudian musnahlah segala makhluk samada yang bernyawa atau tidak, hanya Allah SWT yang kekal.

2. Hari kebangkitan dimana semua manusia akan dibangkitkan dari kubur dan dikumpulkan dipadang mahsyar.

3. Diperlihatkan seluruh amal perbuatan didunia dahulu. Tidak ada yang tersembunyi sama ada yang jahat mahupun yang baik, sekalipun sebesar zarah.

4. Hari menghisab didepan mahkamah keadilan Allah SWT, dimana manusia akan memperolehi keputusan yang paling adil tanpa ada penganiaan.

5. Hari keputusan dimana manusia akan menerima ganjaran yang setimpal denga amalannya. Disini saat yang dijanjikan akan dipenuhi sebagai tujuan penciptaan manusia. Mereka yang banyak amal kebajikan akan ditempatkan di syurga dan yang banyak amalan kejahatan akan ditempatkan di neraka yang penuh azab sengsara

Beriman kepada hari Akhirat membawa kesan positif kepada manusia kerana ia mengajar manusia beramal soleh. Manusia soleh akan memberi manfaat sesama insan, kebaikan yang dibuat bukan untuk mencari populariti diri dan bukan mengharap balasan material, malah mencari keredhaan Allah SWT semata-mata. Maka akan lahirlah manusia bertaqwa dan sanggup menghadapi segala rintangan hidup sebagai ujian Allah SWT kepada mereka.

Tanda-tanda kiamat:

6) PERCAYA KEPADA QADA’ DAN QADAR

Qada’ dan qadar merupukan rahsia Allah SWT kepada hamba-hambaNya. Walaupun ia merupakan satu ketetapan daripada Allah SWT, tetapi manusia disuruh berusaha dan berikhtiar untuk memperoleh apa yang dicita-citakan. Setiap umat perlu memahami bahawa setiap perkara yang berlaku ada sebab dan musababnya. Setiap yang berusaha akan beroleh kejayaan dan sesiapa yang malas akan menemui kegagalan. Kurniaan Allah SWT adalah menurut kehemengikut kudrat dan iradatNya
.
Qada’
Qada adalah perlaksanaan atas ketetapan (Qadar) yang telah ditetapkan oleh Allah sejak azali lagi bagi semua makhluk dan segala hal yang berlaku.

Qada, terbahagi kepada 2 iaitu;

Qada’ Mubram ; iaitu Qada’ yang tidak berubah.Ia berlaku mengikut perancangan Allah yang telah ditetapkan sejak azali lagi dan tidak dapat ditolak kerana manusia tidak diberi kuasa dan daya untuk menahannya.

Qada’Mu’aalaq: iaitu Qada’ yang boleh berubah dan bergantung dan berkaitan dengan usaha ikhtiar manusia dan kita diberi kebebasan memilihnya (penilaian akal berdasarkan pilihan tindakan),bahkan kita diberitahu supaya memilih perkara yang mendatangkan manfaat dan kesudahan yang baik dan jangan memilih perkara yang mendatangkan mudarat dan akibat yang buruk.

Qadar
Qadar merupakan ketetapan atau perancangan Allah SWT yang azali bagi semua makhluk dan segala hal yang berlaku. Ketetapan azali itu ialah sebab bagi berlakunya musabab atau kejadian benda.

For you...

.أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Verily, by the remembrance of Allah hearts are assured.

(Ar-Ra'd 13:28)

*************************************

Things happen in life unexpectedly, sometimes. And when something goes wrong, we try to find someone to blame. Just as I did before. For 2 years now, I've been through a fall. There's no supporter, so I went through those moments alone.

There's no one to be blamed, it's all because that one thing I can't do..or hardly do. That is, asking for help. I don't know why, but it's not easy to ask for help, even just asking people to at least listen to my worries. Since other people can't scan what's inside my heart and mind, of course I make it harder for people to understand me. Especially people who just knew me. 

Unlike my high school besties, they can't understand me just by looking at my expression, my quietness, and my temporary change of behaviour. My besties, they know when i had a hard time just by looking at my quietness and behaviour. It's so unfair for me to wish that other people can understand me that way to.

I had an argument, with one of my precious friend, someone I cared about all the time back then. From that argument, I started to distance myself from other people and choose to be alone all the time. Since I lost all my self-confidence because of that, I started to blame her for this change. I thought only for myself. 

Today, after reading her explanation and explain for myself, I find it stupid to think about it. I lie down and think deeply, and fell asleep. When I woke up, I said to myself, "U're stupid. What's wrong with apologizing even if u had gone through those hellish moments? What's so important about the explanation? Just ignore it and move forward. For yourself...for something u believe in.."

So, it was wrong of me. I'm sorry for everything. We should end this. I need to find a way of return. I need to let myself free of all these craps. So that I can lift up the pause button, and move forward. 

Thanks, Kak Baya..
Hati memang Allah yang pegang...tp kita sendiri yg didik..nk bawa ke ceruk mana, we choose..


May Allah bless you always.


13 July 2013

Besties...

I spent my rest days with my besties last Saturday and Sunday. 

The photos below are from Tasya's Facebook.. ^^

These are my bestfriends. From left, Tasya, Aimi, Fiza, Alifah, Me, Aslia, Ein, and Ckin.



With Tasya's parent. My parent was not present that day...


These are some of the pictures taken last weekend. 
With Madam Noraini, Our high school biology teacher...
At Damai...



At school, a place of memories...



SainsKu is a place of memories...

A place of a precious encounter...

Place of yearn and nostalgic...

Place of hope and love...


I once hate the school due to some personal reasons...but Alhamdulillah, thank you Allah for this predestined precious encounter, which made love eliminated hatred.

*****************************************************

Hatred is a negative feeling, everyone knows..having a negative feeling can makes you a negative person.
So, 
LET LOVE REPLACE ALL OUR HATRED

24 May 2013

Social Phobia



What is Social Phobia?

Social phobia, also known as social anxiety disorder, involves intense fear of certain social situations—especially situations that are unfamiliar or in which you feel you’ll be watched or evaluated by others.
These social situations may be so frightening that you get anxious just thinking about them or go to great lengths to avoid them.
Underlying social anxiety disorder or social phobia is the fear of being scrutinized, judged, or embarrassed in public. You may be afraid that people will think badly of you or that you won’t measure up in comparison to others. And even though you probably realize that your fears of being judged are at least somewhat irrational and overblown, you still can’t help feeling anxious.
The anxiousness that's makes u feel hard to breath, getting dizzy and sometime u feel like fainting. 

Social anxiety disorder treatment #1: Challenge negative thoughts
Social anxiety sufferers have negative thoughts and beliefs that contribute to their anxiety. If you have social anxiety disorder, or social phobia, you may find yourself overwhelmed by thoughts like:
§  “I know I’ll end up looking like a fool.”
§  “My voice will start shaking and I’ll humiliate myself.”
§  “People will think I’m stupid.”
§  “I won’t have anything to say. I'll seem boring.”
Challenging these negative thoughts, either through therapy or on your own, is one effective way to reduce the symptoms of social anxiety disorder.
The first step is to identify the automatic negative thoughts that underlie your fear of social situations. For example, if you‘re worried about an upcoming work presentation, the underlying negative thought might be: “I’m going to blow it. Everyone will think I’m completely incompetent.”
The next step is to analyze and challenge them. It helps to ask yourself questions about the negative thoughts: “Do I know for sure that I’m going to blow the presentation?” or “Even if I’m nervous, will people necessarily think I’m incompetent?” Through this logical evaluation of your negative thoughts, you can gradually replace them with more realistic and positive ways of looking at social situations that trigger your anxiety.
Unhelpful thinking styles involved in social phobia
In particular, ask yourself if you’re engaging in any of the following unhelpful thinking styles:
§  Mind reading – Assuming you know what other people are thinking, and that they see you in the same negative way that you see yourself.
§  Fortune telling – Predicting the future, usually while assuming the worst will happen. You just “know” that things will go horribly, so you’re already anxious before you’re even in the situation.
§  Catastrophizing – Blowing things out of proportion. If people notice that you’re nervous, it will be “awful,” “terrible,” or “disastrous.”
§  Personalizing – Assuming that people are focusing on you in a negative way or that what’s going on with other people has to do with you.

How can I stop thinking that everyone is looking at me?

In order to reduce self-focus, pay attention to what is happening around you, rather than monitoring yourself or focusing on symptoms of anxiety in your body:

§  Look at other people and the surroundings.
§  Really listen to what is being said (not to your own negative thoughts).
§  Don't take all the responsibility for keeping conversations going—silence is okay, other people will contribute.
Adapted from: Moodjuice

Social anxiety disorder treatment #2: Learn to control your breath
Many changes happen in your body when you become anxious. One of the first changes is that you begin to breathe quickly. Overbreathing throws off the balance of oxygen and carbon dioxide in your body—leading to more physical symptoms of anxiety, such as dizziness, a feeling of suffocation, increased heart rate, and muscle tension.
Learning to slow your breathing down can help you bring your physical symptoms of anxiety back under control. Practicing the following breathing exercise will help you stay calm when you’re the center of attention.
A breathing exercise to help you keep your calm in social situations
§  Sit comfortably with your back straight and your shoulders relaxed. Put one hand on your chest and the other on your stomach.
§  Inhale slowly and deeply through your nose for four seconds. The hand on your stomach should rise, while the hand on your chest should move very little.
§  Hold the breath for two seconds.
§  Exhale slowly through your mouth for six seconds, pushing out as much air as you can. The hand on your stomach should move in as you exhale, but your other hand should move very little.
§  Continue to breathe in through your nose and out through your mouth. Focus on keeping a slow and steady breathing pattern of 4-in, 2-hold, and 6-out.


Social anxiety disorder treatment #3: Face your fears
One of the most helpful things you can do to overcome social anxiety disorder, or social phobia, is to face the social situations you fear rather than avoid them. Avoidance keeps social anxiety disorder going.
Avoidance leads to more problems
While avoiding nerve-wracking situations may help you feel better in the short term, it prevents you from becoming more comfortable in social situations and learning how to cope. In fact, the more you avoid a feared social situation, the more frightening it becomes.
Avoidance may also prevent you from doing things you’d like to do or reaching certain goals. For example, a fear of speaking up may prevent you from sharing your ideas at work, standing out in the classroom, or making new friends.
Challenging social anxiety one step at a time
While it may seem impossible to overcome a feared social situation, you can do it by taking it one small step at a time. The key is to start with a situation that you can handle and gradually work your way up to more challenging situations, building your confidence and coping skills as you move up the “anxiety ladder.”
For example, if socializing with strangers makes you anxious, you might start by accompanying an outgoing friend to a party. Once you’re comfortable with that step, you might try introducing yourself to one new person, and so on.
Working your way up the social phobia “anxiety ladder”
§  Don’t try to face your biggest fear right away. It’s never a good idea to move too fast, take on too much, or force things. This will backfire and reinforce your anxiety.
§  Be patient. Overcoming social anxiety takes time and practice. It’s a gradual step-by-step progress.
§  Use the skills you’ve learned to stay calm, such as focusing on your breathing and challenging negative assumptions.

Social anxiety disorder treatment #4: Build better relationships
Actively seeking out and joining supportive social environments is another effective way of tackling and overcoming social anxiety disorder or social phobia. The following suggestions are good ways to start interacting with others in positive ways:
§  Take a social skills class or an assertiveness training class. These classes are often offered at local adult education centers or community colleges.
§  Volunteer doing something you enjoy, such as walking dogs in a shelter, or stuffing envelopes for a campaign — anything that will give you an activity to focus on while you are also engaging with a small number of like-minded people.
§  Work on your communication skills. Good relationships depend on clear, emotionally-intelligent communication. If you find that you have trouble connecting to others, learning the basic skills of emotional intelligence can help.


Social anxiety disorder treatment #5: Change your lifestyle
While lifestyle changes alone aren’t enough to overcome social phobia or social anxiety disorder, they can support your overall treatment progress. The following lifestyle tips will help you reduce your overall anxiety levels and set the stage for successful treatment:
§  Avoid or limit caffeine. Coffee, tea, caffeinated soda, energy drinks, and chocolate act as stimulants that increase anxiety symptoms.
§  Drink only in moderation. You may be tempted to drink before a party or other social situation in order to calm your nerves, but alcohol increases your risk of having an anxiety attack.
§  Quit smoking. Nicotine is a powerful stimulant. Smoking leads to higher, not lower, levels of anxiety.
§  Get adequate sleep. When you’re sleep deprived, you’re more vulnerable to anxiety. Being well rested will help you stay calm in social situations.

********************************************************

I'm getting better. I started to talk more with some people in class. Suria, Cestero, kak Fiqa, QinQin, Hani... Though this is my final semester... 

19 May 2013

Misc..





"Q, jom jalan dulu. Ada benda nak cakap ni." Ajak Wafdan. 
"Tunggu Farha dan Zaid sekali." 
"No, we go first." 
Erk, what's wrong with him today? Apa yang penting sangat dia nak cakap dengan aku ni? 
"Go, Q. Aku nak kemas sikit ni. We will catch up with u guys later." Celah Farha. 
"Ya, jalanla dulu." Zaid yang sedari tadi membisu bersuara. 
Qaisara merenung tajam ke arah Farha, sambil menunjukkan isyarat 'what are u doing now??'. 
"Wafdan, jangan jalan rapat sangat." Sambil tersengih memandang Qaisara.


"Apa yang ko nak cakap kat aku.?" Q yang berjalan lebih kurang semeter di belakang Wafdan memecah sepi. 
"Camne nak cakap ek.." 
"Apa yang susah sangat nak cakap ni? Gaya macam nak bincang masalah negara. Cakap je la, aku open pa?" Sambil tersengih selamba untuk mengurangkan rasa kekok. 
"Sebenarnya…" 
"Mm."Q sekadar tunduk melihat jalan sambil menyepak batu. 
"Sebenarnya aku suka kat ko." 
Terkejut. Sedikit berdebar. This is a bit too much for an unexpected situation. Batu disepak kuat sehingga masuk ke longkang. "Aaaahhh..." Cuba beriak biasa. Budak ni putus fius ke apa. Camne nak react ni. Buntu. 
"Qaisara..." Wafdan memecah sepi. 
"Emm...tak salah sukakan seseorang." Tapi sukakan aku, salah, sambungnya dalam hati. Argh, apa jenis respon kah itu? 
Apesal asrama jauh semacam ni??


*Just a story...after quite a while i didn't read and write. 

*****************************************************************************


Allah tidak akan menguji hambaNya melainkan yang sesuai dengan kesanggupan (daya) nya...



*********************************************************************

A.P.P.R.E.C.I.A.T.I.O.N  &   G.R.A.T.I.T.U.D.E


'Thank You' is  very good words...being thankful and being appreciated is both great..


Alhamdulillah...thank you Allah..


Thank you mak, ayah, bros, and sis...


Thank you besties...


Thank you everyone..


That's All.. ^^