30 December 2015

Misc ~ Last entry for 2015

Assalamualaikum, readers.

Apa khabar? Harap semuanya sihat sejahtera dalam lindungan Allah S.W.T.

Lama dah aku tak menconteng di sini.  2015 will ends tomorrow. And I have been doing quite a lot of thinking lately. 2015 is my first year as a working adult. (wow, finally i'm calling myself an adult). It's hard. Everyday feels like a new challenge.
 
“When we least expect it, life sets us a challenge to test our courage and willingness to change; at such a moment, there is no point in pretending that nothing has happened or in saying that we are not yet ready. The challenge will not wait. Life does not look back. A week is more than enough time for us to decide whether or not to accept our destiny.”  
― Paulo Coelho, The Devil and Miss Prym    

What will my new year be like?

Azam tahun baru? I don't have much thought about that. I just want to do well in everything and learn new things. I want to be stronger and to smile from my heart.
 
“Happiness is not the absence of problems; it's the ability to deal with them.”  
― Steve Maraboli, Life, the Truth, and Being Free
    
 
My first year as an adult (ehh? ^_*) has totally been like an exploration. I have learned many things. Social interaction, time management, community, being independent, asking for help, rely on other people, and love. Ehem.
 
Social interaction: I learned how to interact/communicate with different generation, from kids, teenager, adolescence, and also the senior citizen. I need to use different approach with every generation. I need to have an understanding of their mentality, concerns, and interest. Besides that, I also need to learn how to communicate with people with different personality. I dislike dealing with people, but now, it's my everyday routine. It has been more than a year, but I'm still not used to crowds. I have been fighting against my own weakness throughout the year. And so, I wonder, did I do well in my job? Will I be fine, to keep going on?
 
Time management: It's not much of a new thing to me since I'm kinda used of juggling. Back when I was in UNIMAS, I was juggling with my study, part-time job, and teaching (volunteering). But one thing about my current working environment is, we are doing different type of jobs at one time. (No wonder, it's an exploration).
 
Community: Since I've been away from Kampung Telaga Air since 2003 (duk asrama, jarang balik, balik pun duk diam di rumah), I just realized how much the community change. I'm shocked, and sad. :-(
 
Being independent: I've been going to a few agencies, and schools, alone. It took me a while to calm down from the nervousness before entering their office, each time...but yea, I have no choice but to do it. Don't run away from any obstacle, even your own weakness, or else we're not going to grow up. (Yea, I'm an adult now. Kikiki..)
 
Asking for help, rely on other people: These are part of those few things I hardly done before. Maybe, I'm starting to learn to trust others...kot...
 
Love: ... (Love is abstract. Hard to explain. ^_*)
 
 
************************************
 

Kadang-kadang, jawapan yang kita cari tu adalah sesuatu yang kita dah tau, cuma kita keliru dan memerlukan momentum untuk meyakinkan diri. Allah uji sbb nak pastikan kita masih atas jalan yg betul or kalau kita dah tersilap arah, supaya kita patah balik ikut jalan yang betul.
Prioriti hidup. Membuat pilihan berdasarkan suara iman atau bisikan nafsu. Based on apa yg kita perlu, or apa yg kita nak. Nak tau prioriti patut letak mana, kita perlu tau peranan dan tanggungjawab kita sebagai manusia, sebagai muslim dan tujuan hidup kita. Jadi, kembali kepada fitrah. Revise KAFA, dengan hati.
 
Syurga itu untuk orang yang sentiasa bersyukur dan ikhlas. Ikhlas tu susah untuk dicapai jika terlalu memikirkan keikhlasan dalam setiap tindakan. Just do it.
 
The most important thing is only all that matters.
 
Act our knowledge. Baru la perjalanan hidup tak sia-sia. Biar setiap detik berlalu dengan penuh makna. At least kalau tak mampu jadi orang yang bermanfaat kepada orang lain, jadi la bermanfaat untuk diri sndiri. Fiddunya wal akhirah.
Biar hari ini lebih baik daripada semalam. Dan moga hari esok lebih baik daripada hari ni. InsyaAllah jadi orang yang beruntung.
Setiap langkah dlm perjalanan hidup kita ni diiringi pengajaran. Kita belajar darinya, refleksi. Kehidupan ni satu pengembaraan mencari ilmu dan memanfaatkannya. 'Sebaik-sebaik manusia dia antara kalian adalah yang paling banyak manfaatnya kepada org lain.' Maka insyaAllah hari2 kita boleh jadi lebih baik daripada hari sebelumnya. Kita pasti akan dpt pengajarannya, jika kita berfikir.

Bersama kesulitan ada kemudahan. (Al-Insyirah: 5-6)
 
Percayalah. Believe in Allah. Satu pengharapan yang tidak pernah putus tu hanya dapat diraih jika disandarkan kepada YANG TIDAK MATI. Don't lose hope. Allah is always there.
Org yg mencari kehidupan yang bermakna akan menjadikan hari-harinya sebagai sebuah permulaan untuk sesuatu yang baik. Kerana kehidupan ini satu pelajaran.
Berbuat baik dgn org lain itu mulia, tapi jgn lupa berbuat baik pada diri sendiri. Permulaan yang baik itu satu perubahan. Biarpun kecil, biarpun sedikit, asalkan kita melangkah menjadi lebih baik, lebih positif. Minta maaf atas kesilapan lalu pun satu permulaan yg baik.
 
Maaf atas sgla kesilapan. Terima kasih atas segalanya.
 
*************************************


Badan direbahkan ke atas katil. Pagi tadi, sebaik sahaja mendarat di lapangan terbang, dia mendapat panggilan daripada pegawai dari sebuah institut pengajian tinggi yang ingin berjumpa dengannya, lalu terus menuju ke pejabat. Selesai perbincangan selama lebih 2 jam itu, dia terus pulang ke rumah untuk berehat. Usai solat fardhu zohor, dia melelapkan mata.

"Sara, kelmarin, ada orang datang."
"Orang mana, ma?"
"Lutfi."
"Lutfi? Shu? Datang buat apa."
"Bertanya tentang Sara." Serius nada puan Busyra. Qaisara terdiam. "Jadi, Sara kena fikirkan. Orang datang bertanya dengan cara yang baik, Sara kena fikir betul-betul dan jawab dengan cara yang baik apapun keputusan Sara." Sambung Puan Busyra.
"Emm. Baiklah ma. Sara akan fikirkan."

Perbualan dengan ibunya petang tadi bermain di fikiran. Kali terakhir bertemu dan berhubung dengan Lutfi, 7 tahun yang lalu. Laci meja dibuka. Sebuah naskah kecil dikeluarkan lalu kembali dibelek. Buku nota kecil yang penuh dengan lukisan kartun itu sudah lama dibiarkan di dalam laci mejanya. Di helaian terakhir, tertulis,

Qaisara Nadia Binti Nasruddin,

Sejak tahun pertama di sekolah baru, hari-hari yang saya lalui terasa lebih menarik, kerana adanya kamu.

I think I like you.

Muhammad Lutfi Lim Bin Lim Abdullah.

Keliru. Hanya itu yang bermain di minda, lalu mencapai diari di atas meja di sebelah katilnya.

Keep being like this, and it'll become a habit. Since when did our path become so parallel that it seems like it'll never crossed each other. Who'll take the iniative? It has only been 8 years, but the awkwardness feels like we've never known each other. I do not change that much...at least, my feeling is.
 
Baring. Lelap tika hati masih belum bertemu jawapan.