30 December 2015

Misc ~ Last entry for 2015

Assalamualaikum, readers.

Apa khabar? Harap semuanya sihat sejahtera dalam lindungan Allah S.W.T.

Lama dah aku tak menconteng di sini.  2015 will ends tomorrow. And I have been doing quite a lot of thinking lately. 2015 is my first year as a working adult. (wow, finally i'm calling myself an adult). It's hard. Everyday feels like a new challenge.
 
“When we least expect it, life sets us a challenge to test our courage and willingness to change; at such a moment, there is no point in pretending that nothing has happened or in saying that we are not yet ready. The challenge will not wait. Life does not look back. A week is more than enough time for us to decide whether or not to accept our destiny.”  
― Paulo Coelho, The Devil and Miss Prym    

What will my new year be like?

Azam tahun baru? I don't have much thought about that. I just want to do well in everything and learn new things. I want to be stronger and to smile from my heart.
 
“Happiness is not the absence of problems; it's the ability to deal with them.”  
― Steve Maraboli, Life, the Truth, and Being Free
    
 
My first year as an adult (ehh? ^_*) has totally been like an exploration. I have learned many things. Social interaction, time management, community, being independent, asking for help, rely on other people, and love. Ehem.
 
Social interaction: I learned how to interact/communicate with different generation, from kids, teenager, adolescence, and also the senior citizen. I need to use different approach with every generation. I need to have an understanding of their mentality, concerns, and interest. Besides that, I also need to learn how to communicate with people with different personality. I dislike dealing with people, but now, it's my everyday routine. It has been more than a year, but I'm still not used to crowds. I have been fighting against my own weakness throughout the year. And so, I wonder, did I do well in my job? Will I be fine, to keep going on?
 
Time management: It's not much of a new thing to me since I'm kinda used of juggling. Back when I was in UNIMAS, I was juggling with my study, part-time job, and teaching (volunteering). But one thing about my current working environment is, we are doing different type of jobs at one time. (No wonder, it's an exploration).
 
Community: Since I've been away from Kampung Telaga Air since 2003 (duk asrama, jarang balik, balik pun duk diam di rumah), I just realized how much the community change. I'm shocked, and sad. :-(
 
Being independent: I've been going to a few agencies, and schools, alone. It took me a while to calm down from the nervousness before entering their office, each time...but yea, I have no choice but to do it. Don't run away from any obstacle, even your own weakness, or else we're not going to grow up. (Yea, I'm an adult now. Kikiki..)
 
Asking for help, rely on other people: These are part of those few things I hardly done before. Maybe, I'm starting to learn to trust others...kot...
 
Love: ... (Love is abstract. Hard to explain. ^_*)
 
 
************************************
 

Kadang-kadang, jawapan yang kita cari tu adalah sesuatu yang kita dah tau, cuma kita keliru dan memerlukan momentum untuk meyakinkan diri. Allah uji sbb nak pastikan kita masih atas jalan yg betul or kalau kita dah tersilap arah, supaya kita patah balik ikut jalan yang betul.
Prioriti hidup. Membuat pilihan berdasarkan suara iman atau bisikan nafsu. Based on apa yg kita perlu, or apa yg kita nak. Nak tau prioriti patut letak mana, kita perlu tau peranan dan tanggungjawab kita sebagai manusia, sebagai muslim dan tujuan hidup kita. Jadi, kembali kepada fitrah. Revise KAFA, dengan hati.
 
Syurga itu untuk orang yang sentiasa bersyukur dan ikhlas. Ikhlas tu susah untuk dicapai jika terlalu memikirkan keikhlasan dalam setiap tindakan. Just do it.
 
The most important thing is only all that matters.
 
Act our knowledge. Baru la perjalanan hidup tak sia-sia. Biar setiap detik berlalu dengan penuh makna. At least kalau tak mampu jadi orang yang bermanfaat kepada orang lain, jadi la bermanfaat untuk diri sndiri. Fiddunya wal akhirah.
Biar hari ini lebih baik daripada semalam. Dan moga hari esok lebih baik daripada hari ni. InsyaAllah jadi orang yang beruntung.
Setiap langkah dlm perjalanan hidup kita ni diiringi pengajaran. Kita belajar darinya, refleksi. Kehidupan ni satu pengembaraan mencari ilmu dan memanfaatkannya. 'Sebaik-sebaik manusia dia antara kalian adalah yang paling banyak manfaatnya kepada org lain.' Maka insyaAllah hari2 kita boleh jadi lebih baik daripada hari sebelumnya. Kita pasti akan dpt pengajarannya, jika kita berfikir.

Bersama kesulitan ada kemudahan. (Al-Insyirah: 5-6)
 
Percayalah. Believe in Allah. Satu pengharapan yang tidak pernah putus tu hanya dapat diraih jika disandarkan kepada YANG TIDAK MATI. Don't lose hope. Allah is always there.
Org yg mencari kehidupan yang bermakna akan menjadikan hari-harinya sebagai sebuah permulaan untuk sesuatu yang baik. Kerana kehidupan ini satu pelajaran.
Berbuat baik dgn org lain itu mulia, tapi jgn lupa berbuat baik pada diri sendiri. Permulaan yang baik itu satu perubahan. Biarpun kecil, biarpun sedikit, asalkan kita melangkah menjadi lebih baik, lebih positif. Minta maaf atas kesilapan lalu pun satu permulaan yg baik.
 
Maaf atas sgla kesilapan. Terima kasih atas segalanya.
 
*************************************


Badan direbahkan ke atas katil. Pagi tadi, sebaik sahaja mendarat di lapangan terbang, dia mendapat panggilan daripada pegawai dari sebuah institut pengajian tinggi yang ingin berjumpa dengannya, lalu terus menuju ke pejabat. Selesai perbincangan selama lebih 2 jam itu, dia terus pulang ke rumah untuk berehat. Usai solat fardhu zohor, dia melelapkan mata.

"Sara, kelmarin, ada orang datang."
"Orang mana, ma?"
"Lutfi."
"Lutfi? Shu? Datang buat apa."
"Bertanya tentang Sara." Serius nada puan Busyra. Qaisara terdiam. "Jadi, Sara kena fikirkan. Orang datang bertanya dengan cara yang baik, Sara kena fikir betul-betul dan jawab dengan cara yang baik apapun keputusan Sara." Sambung Puan Busyra.
"Emm. Baiklah ma. Sara akan fikirkan."

Perbualan dengan ibunya petang tadi bermain di fikiran. Kali terakhir bertemu dan berhubung dengan Lutfi, 7 tahun yang lalu. Laci meja dibuka. Sebuah naskah kecil dikeluarkan lalu kembali dibelek. Buku nota kecil yang penuh dengan lukisan kartun itu sudah lama dibiarkan di dalam laci mejanya. Di helaian terakhir, tertulis,

Qaisara Nadia Binti Nasruddin,

Sejak tahun pertama di sekolah baru, hari-hari yang saya lalui terasa lebih menarik, kerana adanya kamu.

I think I like you.

Muhammad Lutfi Lim Bin Lim Abdullah.

Keliru. Hanya itu yang bermain di minda, lalu mencapai diari di atas meja di sebelah katilnya.

Keep being like this, and it'll become a habit. Since when did our path become so parallel that it seems like it'll never crossed each other. Who'll take the iniative? It has only been 8 years, but the awkwardness feels like we've never known each other. I do not change that much...at least, my feeling is.
 
Baring. Lelap tika hati masih belum bertemu jawapan.

03 November 2015

Misc....Mau atau Tidak

Melakukan kebaikan itu bermula dengan kemahuan sendiri.

Antara mau atau tidak...


******************************************


"Q, solat subuh macam mana ek?"

Dihabiskan ayat yang sedang dibacanya. Shadaqallahul'azim..menoleh ke arah rakan platunnya itu.

"2 rakaat, tak da tahiyyat awal. Selainnya macam biasa." Ringkas.

"Yang orang baca di tengah2 tu, sambil berdiri..?"

"Doa Qunut?" Tanya Qaisara kembali.

"Yang tu macam mana?" Dahi dikerutkan. "Sejujurnya, aku tak pernah solat. Selama ni pun mana ada aku solat. Mesti ko tak perasan. Tapi kalau aku terus-terus tak solat ni, takut nanti kantoi pulak, uzur sepanjang kem.." Sambungnya.

"Emm...dah berwudhuk?" Sambil melihat jam. 15 minit lagi masuk waktu subuh.

"Belum. Wudhuk, muka, tangan, telinga, kaki, kan?"

"Niat smbil basuh muka, tangan ujung jari sampai siku, ubun-ubun, kaki." Sambil tangan menunjukkan caranya.

"Owh.." Namun masih duduk di sebelahnya.

"Jom." Bangun lalu mengajaknya berwudhuk.

Usai berwudhuk, keduanya kembali duduk, menunggu masuknya waktu subuh.

"Doa Qunut ni bagi kita bermazhab syafi'e hukumnya sunat ab'ad, sunat yang dituntut, kalau tertinggal, diganti dengan sujud sahwi. Dalam kes kita ni, kita solat berjemaah, alhamdulillah. Jadi kita ikut je imam. Lepas ruku' rakaat kedua, berdiri kan? Sami'allahu liman hamidah tu kan, lepas tu kita tadah tangan untuk doa qunut." Jelas Qaisara sambil menunjukkan pergerakannya. "Aminkan Doa Qunut tu. Lagi beberapa minit masuk waktu, jadi, lepas solat, bila2 lapang, kita hafal doa qunut." Sambung Qaisara lagi.

"Sujud sahwi tu amende?."

"Sujud sahwi tu sujud bila kita terlupa sesuatu atau ragu dalam solat TANPA SENGAJA. Penjelasannya, insyaAllah, nanti saya request ustazah jelaskan untuk sesi pengisian kerohanian nanti. Lebih tepat dan meyakinkan kalau ustaz ustazah yang jelaskan."

"OK. Terima Kasih, ya." Senyum.

"Sama-sama." Senyuman dibalas.

Azan berkumandang menandakan sudah masuk waktu subuh. Berdiri dan bersedia untuk melaksanakan solat fardhu subuh.

Allahuakbar.

Misc..ke berapa ntah..

Assalamualaikum..

Tangan gatal nak menaip, tapi xtau nak tulis apa.

Let's see........

Emmm..it comes to me just now that when someone has always like writing as his/her hobby, then, he/she has to write as part of their job, sometimes, it makes working feels harder. I actually needs to write a web content now, but I really don't know how to start. Huhu... It has been months, actually.

I have always like writing. Not a good writer, though. It's my way of expressing my thoughts, since I'm bad at talking. My junior keep on asking when will I continue 'Misc'... I actually have been asking myself the same question. I have 2 major writing that needed to be completed by the end of this year, yet I find it difficult to start and continue those writing. Why??? Yea, it's frustrating.

Before that, CONGRATULATION to my BIG little sis who has officially graduated today from Universiti Kebangsaan Malaysia. Yeay..! Kakak tepuk tangan di PI1M jak la ow..huhu... All the best in your next journey. Mudahanla niat nak sambung study sama-sama kesampaian.

Amiin Ya Rabb.

***************************************

10 tahun... Jangkamasa yang dulunya dianggap begitu lama kini dirasakan singkat. Terasa seperti baru semalam menduduki kertas terakhir peperiksaan SPM. Sedekad yang berlalu tanpa pernah bertemu, semua yang hadir membawa identiti baru sebagai insan bekerjaya, ramai juga yang sudah berkeluarga. Qaisara bergerak menuju sekumpulan wanita yang sedang berborak di pintu belakang dewan. Langkahnya terhenti seketika apabila perasan kelibat seorang jejaka yang amat dikenalinya menghampirinya. Wafdan. Sepatah kata nama yang hanya terungkap dalam bisu bisikan hati.

"Yo, Q." Sapa Amal.
"Yo." Senyum. "Assalamualaikum". Sambungnya.
"Waalaikumsalam." Jawab mereka serentak.
"Q." Sepatah Wafdan bersuara.
"Aaa..emm. Hai." Kekok.
Respon Qaisara disambut tawa kawan-kawannya. Amal, Farha, Zila, Yana, Aisha, Ein, dan Balqis.

"What's with the awkwardness?" Bisik Farha kepada Q.
"It has been 10 years kot."

Mereka terus berborak, bercerita tentang pengalaman, dan perjalanan hidup meniti kedewasaan. Mereka bukan lagi remaja yang  tak jemu menutur angan, berfantasi tentang alam dewasa. Kini mereka berada di realiti dunia mimpi yang dulunya hanya imaginasi. Ada yang sudah berjaya menggapai impian, ada yang telah berubah haluan, namun semuanya sudah cukup matang menerima siapa diri mereka, dan berbahagia dengan pilihan masing-masing. Kematangan sememangnya bukti kedewasaan.
"Q, kejap." Wafdan mengajak Qaisara keluar dari dewan.
"Kenapa? Di sini je la." Jawab Q, tidak selesa dengan ajakan Wafdan.
"Are u sure?" Wafdan mengangkat kening.
"Yup, sini je. My business, is theirs too." Jawab Qaisara.
"Ya, betul tu. Teruskan." Sahut Aisha.

"OK then." Wafdan diam seketika. Q dan kawan-kawannya berdiri di hadapannya sambil menunggu dia bersuara.
"Q, aku suka ko." Ringkas.
"Wow" Sahut Balqis.
"That's kinda unexpected." Amal menyambung.
"Dah sudahhh." Jawab Ein.
"Aku dah agak dah." Farha tersengih sambil memandang Qaisara yang masih tunduk.
"Jadi, Q?" Yana memancing respon Qaisara.
"Q..." panggil Wafdan.
"Aku suka ko...tapi aku tak pasti." Qaisara menjawab, lantas kembali tunduk. Kata2 Shu bermain di minda. Keliru.

*********************************************
Haih...ni agaknya musim otakku generate fiksyen kot... Alahai...bila la nak siap keja gini.
Mak cerita... Hari tu sorang colleague ni datang rumah, dia tanya "Lala ada?". Blur mak kejap. Haha...
Adila, Dila, Dil, Ila, Nur, Iman, Aida, Lala.
The first 5 is common.
Iman. Ada sebuah novel ni. Heroinnya nama Iman, bawak skuter pink. They said, aku resemble that girl. Coz zaman study d UNIMAS dulu aku bawak skuter pink. N they said perwatakan aku pun macam sama. Ntah betul ke tidak. -_-
Aida. Ni masa amik course French Language 1 di UNIMAS. Miss tu asyik panggil aku Aida. Katanya, aku resemble kawan dia yg bernama Aida. N namaku hampir sama. Jadi sepanjang sem tu memang dia panggil aku Aida. 1st half of the semester, I kept on correcting her. After that, "Aida!".."Oui, mademoiselle!" dengan semangat aku menyahut seruan. Gave up. Jadi, semua yang amik course tu panggil aku camtu.
Lala. The 1st person to call me by that name is Deena. Classmate zaman sekolah. Masa f4, aku ikut conduct senamrobik. Sekolah masa tu buat senamrobik setiap ahad yang x balik bermalam. 1st day aku join geng instructor, then, macam biasa kami sarapan pagi di dewan makan. Kebetulan, TV di dewan makan main cerita Teletubbies. Tinky Winky, Dipsy, Laa-laa, Po. Tu la sejarahnya. Tapi, sekarang ni colleagues Sarawak pula panggil aku dengan nama itu. 'Pulang ke Lala gik...' bak kata mak.


Nak Revise 'Ini Sejarah Kita: Analisa Sejarah Sebuah Ummah.'.. Jom la baca sekali. Download kat sini.

Ini Sejarah Kita - Analisa Sejarah Sebuah Ummah.pdf

Sekian.

Maaf tau kalau merapu lebih. Abaikan jak. Heee. ^^

Malam ni kena tido awal. Esok kena bangun awal takut sesat bazir masa di jalan.

'Kerana integriti, banyak bangsa menjadi dewasa.' (Yusuf Al-Qhardawi) -Prolog sendiri..haahaha.

10 June 2015

Luahan

Assalamualaikum w.b.t...

I have been typing and deleting for few minutes just now. Hmm..there are just so much things I would like to write, huh...

Lately many things happen..should I get angry first?

Do you really understand what have u done before? What is the meaning of those tears back then? I doubt you really know your mistakes. Yes, I am disappointed. I just don't know how can I make you understand what have you done. I am tired of giving advises when not one of them reach you. I am tired of telling you what you should do and shouldn't do. I don't know how could you change this much. Come on, bro, please spend a little bit of time to think of Allah, before doing something. Think before you do. We have so much time to reflect upon our mistakes. We have death ahead of us. We have 'heaven' and 'hell' waiting after death. And we only have deeds to be brought there. Please, return to that someone I've known since I was born. I'm sure you didn't realize how much u have changed, but can you reflect about it first. I hate this hatred inside me.


*****************************************************

Tanggal  5 Jun 2015, abang Ijan sah menjadi suami orang. Hee...agak pelik rasanya. Aku ada 3 abang dan sorang adik. Tapi, aku paling rapat dengan abg Ijan. Maybe sebab jarak kelahiran kami rapat. Dia lahir pada 16/5/1989, dan aku lahir pada 27/4/1990, jadi jaraknya lebih kurang 11 bulan 11 hari.? ^^




Barakallahu lakuma bg Ijan & kak Awin.

Abg Ijan kuat kerja, serba boleh, sebab tu aku have more respect towards him than my other brothers. 1st brother is immature, 2nd brother, no comment, I don't know him well, but he is someone I want to surpass since back then till today. Don't know why, though.

Aku doakan moga abg Ijan & Kak Awin bahagia di dunia dan akhirat, dikurniakan anak yang soleh dan solehah. Moga kehidupan kalian diberkati dan dipermudahkan Allah. InsyaAllah.

Later, I'll share more pictures of the wedding. I sincerely happy to see that my brother has settled down with his love, and started a new journey of life, but I can't deny the fact that I felt a little bit lonely that day. And of course, not anymore today. I'm not that childish.

Sekian saja madah luahan minda yang bercelaru, hati yang mendamba sedikit ketenangan. Sesungguhnya dengan mengingati Allah, jiwa kan menjadi tenang. Refleksi...terus bermuhasabah.

Wassalam.

01 June 2015

Misc 11

"Qaisara!"

Q menoleh ke arah suara yang memanggil. Aidil berlari ke arahnya. Helmet diletakkan semula di atas tempat duduk skuter sambil menunggu Aidil.

"Ada apa?" Soal Qaisara.

"Saya nak cakap sikit boleh tak?" Tanya Aidil sambil tercungap-cungap.

"Boleh, teruskan." Ujar Qaisara.

"Saya cuma nak cakap sikit, di universiti ni kita kena bersikap lebih terbuka. Kita tak boleh nak pilih ahli kumpulan tugasan semua perempuan je. Saya tau awak tak selesa satu kumpulan dengan lelaki."

'Yeke? Selama ni aku komited je dengan discussion segala' bisik hati Qaisara.

"Memang ye kite kene jaga batas, ikhtilat. Tapi saya tengok awak terlalu rigid. Saya bukan nak condemn awak. Saya cuma berpendapat."

"Xpe. Teruskan." Ujar Qaisara sambil terus memberi perhatian.

"Emm. Tu je."

"Kalau macam tu saya nak terbuka juga boleh? Ada benda saya tak puas hati ni." Ujar Qaisara.

"Erk. Ape dia?"

"Kenapa awak insisted yang saya kena juga datang sedangkan awak tau saya tinggal jauh, lebih sejam perjalanan. Sedangkan awak tak kisah yang 2 lagi member tu tak datang discussion sebab p shopping. Awak group leader kan? Jujur nya, saya terasa. Lepas tu bila datang discussion tak gain apa2. Last2 cakap, ti emel part masing-masing. Awak tak adil. Jauh kot perjalanan saya."

"Maaf." Aidil berubah riak.

"Dah. Itu je saya nak cakap. Sekian, terima kasih." Ujar Qaisara sambil tersenyum. Helmet dicapai lalu dimasukkan ke kepala. "Saya balik dulu." Ujar Qaisara sambil menghidupkan skuter nya.

Aidil dilihatnya tunduk seketika. "Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam." Jawab Aidil.

Ketika Qaisara mengundurkan skuternya keluar dari tempat parking, Aidil memanggilnya sekali lagi. "Qaisara!"

Qaisara berhenti. Aidil mendekatinya. "Saya ada benda nak cakap."

Enjin skuter dimatikan. "Ada lagi. Silakan." Jawab Qaisara memberi laluan kepada Aidil untuk bercakap.

Aidil menarik nafas dalam lalu menyambung kata-katanya. "Saya tak tau sama da saya akan ada peluang untuk bercakap dengan awak lagi lepas ni. Saya dah lama tengok awak. Ingat lagi tak, sem lepas ada orang nak berkenalan dengan awak melalui Izzati? Masa tu saya nak jumpa awak lepas kelas, tapi awak balik terus." Seperti tengah membaca, Aidil bercakap sambil tunduk.

Qaisara cuba mengingat kembali. "Aaa. Ingat. Bro, speak comfortably." 

Aidil mengangkat muka, memandang ke arah Qaisara. "Emm...Saya excited sangat bila saya ajak awak untuk masuk kumpulan saya, awak cakap ok. Saya nak bagitau je. Saya tau awak bukan jenis yang into couple2 ni. Tapi mana tau ada peluang untuk saya, saya akan tunggu awak bersedia. N pasal group discussion ni. Saya betul-betul minta maaf. Mungkin saya buat begitu sebab saya nak sangat jumpa awak. Time group discussion je dapat jumpa."

"Emm..maaf, saya memang tak berapa suka bab couple2 ni. And I already have someone I like."

"Boyfriend?"

"Nope. No such thing."

"Erm. Saya suka awak. Just saying. Terima kasih sudi dengar."

"Sama-sama. Assalamualaikum." Enjin skuter dihidupkan semula lalu berlalu dari situ.

'I already have someone I like. Jawapan standard, huh..' Bisik hati Qaisara.


**************************

Lama tak update blog. Sekali tengok di sidebar, kak Nab dah update banyak pasal pengembaraannya di Jepun...phewwitt, nak jugak..hehe. Sekarang ni tengah cuti, Public Holiday Gawai. 

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan tahniah kepada kawan-kawan yang baru mendirikan rumahtangga. Barakallah.


Watiqah serta pasangan..

Nor Ras Amierra serta Abg Amir Hazwan

Sharfinas serta pasangan

Next....siapapun next, kamek doakan.


Maaf sebab x dapat hadir ke majlis takorang. Kmk mpun pun sedih...sori gilak2.





Nak share lagu 1. Lagu ni mengingatkan aku kepada...

'A MAN THAT DECIDES TO CHANGE ON THE 12TH HOUR DIES ON THE 11TH.'

12 March 2015

Looking for a Gentleman

Title xleh blah..


It has been a while...


The other day, I went to buy/ change our cooking gas. The part timer at the shop brought the gas cylinder out in front of the shop.

Then, I said, "Let me help you to carry it to my car."

He replied, "Can you lift it?".

I answered, "I can."

Actually, I was thinking of helping him, since my car was parked a bit far. But, he let me lifted it alone. When I actually carried the cylinder to the car by myself, he just stared at me. He had this surprised look on his face. I wonder what kind of thought he had that time. I expected him to be a gentleman, though.

Macam masa PLKN, latihan menembak. Despite being a girl, I lead the sub group. Oleh sebab aku bertudung, tak dapat nak pasang earplug, of course aku expect budak lelaki akan bagi aku guna earmuff while diorang boleh guna earplug. Unfortunately, there's no such person in that subgroup. Mengalah tu masuk ciri kepimpinan ke? Aku pun menembak tak tutup telinga. Lepas tembakan pertama, took time juga nak recover dari terkejut.

Gentleman, where are you guys hiding? -_-


08 January 2015

Misc...adolescent..

Bola dilantun sambil berlari berulang-alik menjaringkan bola di kedua-dua tiang gol sambil mendengar lagu-lagu dari ipodnya. Minggu ini dirasakan lebih tertekan dari minggu-minggu atau semester-semester sebelumnya. Sudah setengah jam, masih belum berhenti. Kelihatan Isfa melambai-lambai dari tingkap biliknya. Sudah 2 minggu Isfa tinggal bersamanya dek kesibukan menyiapkan eksperimen di makmal fakultinya yang terletak bersebelahan dengan kolej kediaman itu. Headphone dilurutkan dari kepala.

"Woi, punya la lama aku panggil."

"Sori Fa." Sambil menunjukkan headphone di leher.

"Apa hal over semacam? Nak join pasukan kebangsaan ke? Slam dunk je ko tak buat. Sebab pendek tak sampai kot.." Tanya Isfa sambil berseloroh. Ketawa.

"Saja. Come, join me. Lawan." Ajak Qaisara.

"Girls, saya join boleh?" Keduanya menoleh ke arah suara yang memanggil lalu saling berpandangan.

"Jomla. Ajak kawan lagi sorang. Kita fight." Ujar Qaisara sambil tersenyum.

Isfa datang menghampiri gelanggang sambil membetulkan tudungnya.

"Siapa tadi tu?" Soalnya kepada Qaisara.

"Entah. Tu diorang datang, kita berkenalan la." Jawab Qaisara sambil memuncungkan mulut ke arah 2 orang pelajar yang datang menghampiri mereka.

"Qaisara. Q."

"Isfa."

"Nadia. Nad"

"Atikah. Ati."

Mereka bersalaman sambil memperkenalkan diri masing-masing.

"Dia pun Nadia." Isfa menunjuk ke arah Qaisara.

"Yeke?" Tanya Nadia kepada Qaisara.

"Qaisara Nadia Nasruddin." Jawab Qaisara, ringkas. "Korang warming up la dulu. Saya dah cukup warm ni." Qaisara bergerak ke tengah gelanggang sambil menjaringkan bola sementara menunggu mereka bertiga memanaskan badan di tepi gelanggang.

Kemudian, mereka berempat bermain dengan rancak sekali. Isfa dan Qaisara membentuk kumpulan melawan 2 orang pelajar yang baru dikenali sebentar tadi. 

"Cukup, cukup.." Nadia temengah-mengah sambil menunjukkan isyarat berhenti. Mereka berempat kemudiannya duduk di tengah gelanggang. 

"Pandai korang main." Ujar Atikah kepada Qaisara dan Isfa.

"Saya tak pandai sangat, Q pandai." Jawab Isfa.

"Kenapa tak join pasukan kolej?" Sambung Nadia.

"Korang pemain kolej ye? Patutla hebat main." Qaisara bertanya kembali.

"Ye. Tapi awak lagi hebat. Kalah kami." Jawab Nadia.

"Takla, tu ikut mood. Stress ni, sebab tu main camtu." 

"Hujung minggu ni ada perlawanan antara kolej. Jom la join. Bagus untuk hilangkan stress." Ajak Nadia.

"Sori2. Saya tak minat nak join tournament." Cepat Qaisara menolak. Pandangan keduanya beralih kepada Isfa. Isfa turut menggelengkan kepala. "Malas." Tolak isfa sambil tersengih.

Qaisara memandang jam di skrin telefonnya. "Dah dekat pukul 6 dah ni. Jom balik. Lain kali kita main lagi." 

Mereka kemudiannya bertukar nombor telefon sebelum bersurai.


*************************************************

Azan maghrib berkumandang dari surau kolej A. Qaisara dan Isfa berjalan laju menuju ke surau untuk solat berjemaah.

Usai solat maghrib, dia dan Isfa terus mengambil al-Quran dari rak.

"Kak Nadia, lama tak nampak. P mana lama tak datang surau?" Tanya seorang junior.

"Beruzlah." Jawabnya sepatah sambil tersenyum lalu menuju ke arah Isfa yang sedang menunggu di sudut belakang  dengan Al-Quran di tangan.

Qaisara mendengar Isfa membaca al-Quran sambil membetulkan bacaannya. Selesai 1 muka surat dibaca, giliran Qaisara pula membaca. Tiba-tiba, tiga orang junior menghampiri mereka. 

"Kak, kiteorang join, boleh?"

Qaisara sekadar mengangguk sambil mempersilakan mereka duduk bersama.

Selesai bertadarus, Qaisara memulakan pengisiannya.

"Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Bukhari, daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah S.A.W bersabda,


لناس معادن، خِيَارُهُمْ فِي الْجَاهِلِيّةِ خِيَارُهُمْ فِي الإِسْلاَمِ. إِذَا فَقُهُوا

Maksudnya, 

Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham.

Sebelum aku jelaskan lebih dalam lagi tentang hadith ni, kau pernah tengok film Ketika Cinta Bertasbih, kan?"

Isfa mengangguk. Ketiga-tiga pelajar tadi turut mengangguk.

"Erk. Sori. Lupa. Tak biasa. Kalian tak kisah kan kalau saya bercakap camni?" Qaisara menoleh ke arah mereka bertiga"

"Tak kisah kak. Teruskan ikut keselesaan kakak." Jawab salah seorang dari mereka.

Qaisara menarik nafas dalam. Laptop di sebelahnya dibuka. Film 'Ketika Cinta Bertasbih' dimainkan lalu di fast forward kan ke adegan perbualan Furqan dengan Azzam.

Jujur aja zam. Aku tertarik sama dia bukan semata karena kecantikannya. Tapi potensi yang ada dalam dirinya. Jika kita arahkan ke jalur yang benar, aku yakin bisa sangat bermanfaat bagi umat."

"Potensi apa misalnya?"

"Tau sendiri dong, tulisan dia dalam bahasa Inggris dan Prancis. Jagoh banget Dia juga punya pesona keartisan. Kalau kita manfaatkan untuk dakwah, dampaknya akan dahsyat Zam."


"Perumpamaan manusia ibarat logam ni bukan dilihat berdasarkan sifat fizikal yang ada pada logam, tetapi nilai logam. Logam ni kan diguna dengan meluas dalam kehidupan kita ni, sejak dulu lagi. Sehingga sekarang ni pun, logam ni tetap bernilai, kan?"

Keempat-empat sekadar mengangguk.

Sambil membuat pengisian, Qaisara mengimbau kembali saat bersama Kak Aafiyah. Malah setiap bait kata dalam pengisiannya seperti mengulang kembali ayat-ayat pengisian dari Kak Aafiyah suatu ketika dahulu yang masih jelas di ingatannya.

"Maksud nilai bagi manusia pula adalah potensi, kebolehan yang ada dalam diri. Setiap manusia ni kan ada potensi dan kebolehan masing-masing. Macam Isfa terer menulis puisi, em..dan adik-adik pasti punya kebolehan masing-masing, kan? Bezanya ke mana kita guna potensi tu?

Contohnya, Saidina Umar Al-Khattab yang semasa jahilnya terkenal dengan ketegasan, sifat garang, kesungguhan yang kuat untuk menentang atau menghalang dakwah islam di Makkah. Semasa beliau islam, sifat yang ada pada dirinya tidak berubah, cuma diarahkan ke jalan dakwah islamiah sehingga memberi impak yang besar dalam memperluaskan dakwah islam. Islam di Makkah malah menjadi teguh kerana digeruninya Saidina Umar Al-Khattab ni.

Sebab itulah nabi kata, manusia ni seperti logam. Sehebat mana kita semasa jahil, sehebat itu jugalah kita semasa islam, atau semasa sedar dan mulai mengenali islam dengan mata hati. Sebab potensi yang ada dalam diri kita tidak berubah, yang berubah cuma ke mana kita manfaatkan potensi atau kebolehan itu. Dan pastinya kita guna ia untuk perkara yang kita yakini kan. Macam Saidina Umar la. Pada awalnya dia menentang islam, tapi bila dia sudah beriman kepada Allah, meyakini islam, potensi yang ada dalam dirinya lalu digunakan untuk menegakkan islam. 

Faham ke maksud saya?" Tanya Qaisara setelah selesai berbicara.

"Faham, faham." Keempat-empat menjawab serentak sambil menganggukkan kepala.

"Kak.." Seorang dari junior bersuara memanggil Qaisara.

"Ye.." Jawab Qaisara.

"Kakak selalu buat pengisian camni ke? Kite nak join kakak boleh?" 

Qaisara memandang ke arah Isfa. Diam seketika.

"Dik, akak ni sebenarnya bukan la buat pengisian, cuma berkongsi, bercerita biasa-biasa je dengan kawan akak ni je. Sebaiknya kalau adik-adik nak dapatkan pengisian, adik-adik ikutlah mereka yang lebih berilmu. Ikut usrah ke, kelas-kelas agama ke. Lagi meyakinkan." Jelas Qaisara. "Maaf ye, dik. Bukan menolak, tapi tak yakin." Sambung Qaisara lagi.

Azan Isya' berkumandang. "So, Wallahu a'lam. Jom siap untuk Isya'."