29 February 2012

Meminta-minta..


Tengah hari tadi, aku balik dari mengambil modul yang aku fotokopi di Jinki. Semasa aku nak masuk rumah, tiba-tiba ada makhluk kecil memanggil-manggil. Makhluk tu adalah seorang budak lelaki yang berusia lebih kurang 7-10 tahun..mungkin..

"Kak, kak.."

"Apa?"

"Ada singgit sik?"

"Aaahh?"

"Singgit."

"Apa tek?" Bagaikn si pekak aku bertanya lagi.

"Singgit, singgit.."

"K pa?"

"Beli kopok."

"Em, xda."

"Please..." Sambil buat muka kesian x jadi.

"Xda,xda..xpat.."

"Em..50sen?"

"Xda, xpat.."

Then, budak tu pun berlalu sambil mendengus.
Bila aku masuk dalam rumah tadi, aku cakap sendiri...

"Sori dik, bukannya nak kedekut, tapi nak ajar sikit tentang sifat malu. Xda benda yang free kat dunia tok.."

Sedikitpun aku tidak bersimpati. Masa dia minta duit dengan aku tu, aku teringat zaman kanak-kanakku. Ya..aku diajar, dalam dunia ni xda benda yang free. Kecik2 dulu, kalau aku dan adik-beradikku nak duit, mak buat kuih untuk kami jaja petang2. Pastu dapatla upah 50sen, singgit jarang2. Aku bersyukur dapat didikan camtu dari mak ayahku.

Aku kesal dengan tindakan budak tu memita-minta tanpa rasa malu.,malah dengan orang yang tidak dikenali. Seolah-olah, apa yang dia buat tu satu common sense. 

Kalaulah aku bagi je, mungkin esok lusa dia minta lagi. Jujur..,aku terkejut disebabkan kewujudan budak camtu. Mana pergi mak ayah? Adakah mereka membiarkan saja kelakuan nak mereka tu? Aku xtau budak tu sekolah ke x, sebab tadi baru jam 12 lebih. Zaman aku sekolah rendah dulu, abis sekolah jam 1250...

******************************

Last but not least, aku nak kongsikan sedikit perkongsian dari laman saifulislam.com yang dikongsikan lecturerku semalam...

Common Sense: Kebiasaan Yang Kini Luar Biasa


Selamat Membaca!  ^_^


15 February 2012

Aku pernah tulis tentang 'pretending' sebelum ni..


Don’t ever pretend TO NOT to if u actually ARE, that’s EGOIST.. 
Don’t ever pretend TO if u’re NOT, that’s HYPOCRITE..If u do,u’re actually lying to urself..Pretending=lying to yourself...Be yourself..coz u’re the best..To believe in The Creator is including to trust in urself..

Bukannya aku xpernah pretending. To be frank, I always do.

Pretending will only cause inconvenience in our heart. What kind of inconvenience? I can't really tell. The feeling is just not right. Something like, "I shouldn't be like that, but I'm more comfortable like that" or vice versa. It's a complicated feeling that when u keep it to yourself or keep feeling like that, u'll find that it's hurt, painful..

Being myself is really hard, I start to think that way. I keep on finding ways to be more true to myself, but I'm afraid that when I start, I'll be too true, and I'll just bring myself into a mess that I never expect.

In the end, I just keep going on as usual and continue to strongly believe;

Meninggalkan sesuatu kebiasaan dan sesuatu yang kita suka demi kesejahteraan agama adalah satu pelaburan yang baik untuk akhirat.

Though I think I have to enjoy my life, I need to find other ways rather than being my old self. I did not changed much...my personality and my heart never change..I still do things I like sometimes, but when I'm alone. What change is just my believe and my behaviour towards something certain in this life.
 

14 February 2012

Not-So-Great-Love Letter~

Dear Ms/Mrs Doctor...

It has been bad days for a few days, or maybe more than a week...started from the day I fainted in my own room. My body doesn't feel right, and I lose my appetite,  though I can still bear with it. I force myself to eat, but 1 scoop of rice seems too much, even though there are my favourite dishes on the table. Maybe these are the punishment for being a useless daughter?? I'm not sure, but I can't find the other reason. Of course I hate to say that there might be something wrong inside, I'm getting tired of it..

I didn't get a good sleep, and no more sweet dreams...night is so boring and dull.,for these period...


Dear Ms/Mrs. doctor, please come to my dream, and explain everything scientifically..


With love,

Your Undesirable but Unavoidable Sweet Patient in Not-So-Real or maybe Unreal World...


p/s I hate injection, so please, no injection or else i'll leave u before u explain everything.. 


10 February 2012

orientation week

I hate this event the most..

Kalau dikira-kira, aku dah lalui orientation week ni sebanyak 3 kali. Masuk form 1, masuk kolej matikulasi dan universiti. Orientasi fakulti aku skipped, sbb fed up dengan word orientasi. Masa masuk form 1 dulu aku xla benci, tapi xla suka juga. Since aku terlatih untuk jadi budak yang baik dan tak boleh nakal2, aku x alami masalah masa orientasi. Aku bangun pagi bersiap sejam sebelum aktiviti mula. Malam2 xkira ngantuk cmna sklipun aku akan berusaha membesarkan mataku,pura2 masih berenergi.

Tapi masalahnya bila masuk matrik dan universiti. Aku betul2 tak paham, sebab minggu orientasinya sama macam masa form 1. Macam tak kasi orang jadi mature sikit, nak terus jadi budak2. Cheers, kutip signature senior, dan bermain. Not even a slight different. Bila aku ingat2 balik, aku xkutip signature...even masa form 1. Kalau ada pun sebab temankan kawan. Sebab aku xtau knp perlu buat camtu. Best ka bila bebudak kejar minta signature? Pastu bagi task, suruh menari la, nyanyi la, buat gaya pelik2la..seronok? Bila diingat balik, tu la antara sebab aku jadi anti-MPP dan PRS masa sekolah dulu...menyalahgunakan kuasa untuk mempermainkan bebudak yang xtau apa2, and enjoy it..though they know the juniors didn't happy at all, doing all those crap.

Jadi, masa orientasi di matrik dan uni, aku ternanti-nanti akn hero yang bakal mempersoalkan kenapa aktiviti2 yang dijalankan xrelevan, x bermanfaat, dan pelik2...tapi hampeh, xpernah ada yang bangun. Since there's something wrong dgn sistem dalam badan ku, adala masa dan ketikanya aku rasa nak mengamuk dengan senior2 sebab suruh kami habiskan masa dengan benda2 yang xberfaedah, sdgkn masa tu kami boleh rehat or buat benda2 lain yang jauh lebih bermanfaat...seriously...

Akhir sekali...

Orientasi hanya akan betul2 relevan jika pemimpinnya benar2 seorang pemimpin...

04 February 2012

Sempena Maulidur Rasul

Bersempena dengan Maulidur Rasul, aku ada beberpa video nasyid untuk di share kan di sini...



"Orang yang lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah orang yang lebih banyak selawatnya kepadaku."

-Hadith Riwayat Ibn Mas'ud R.A-


Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah akan mencintai kamu dan Dia (Allah) akan mengampuni dosa-dosa kamu. Dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.


Seseorang pernah berpesan; 

Jika tiba suatu ketika kamu merasa ujian dalam meneruskan perjuangan Nabi Muhammad S.A.W itu berat, hayati kembali sirah perjuangan baginda S.A.W. Sesungguhnya belum ada orang yang memperjuangkan islam itu melalui jalan yang mudah dan bersenang-lenang. Ujian yang kita lalui tak seberat ujian yang baginda Rasulullah lalui.

Jika selepas membaca ayat di atas, terdetik di hati kita, "Aku bukan nabi." sebaiknya kita muhasabah balik, apakah kita ikhlas ingin mencontohi Rasulullah dan mengamalkan sunnahnya? Apakah kita benar2 menjadikan Rasulullah sebagai idola kita?

Selama ni aku hanya mempelajari sirah Nabi Muhammad S.A.W, melalui kitab Fiqh As-Sirah. Jadi teringat balik kenangan zaman sekolah dulu masa belajar KAFA dan Sirah di sekolah menengah. Dan aku teringat buku yang aku baca masa sekolah rendah dulu, Kisah dari Hadith.

Lepas tu, aku baca satu entri dari blog seorang kakak ni, berjudul 'revise'. Baru aku terperasan, banyak juga yang aku dah lupa tentang sirah 24 orang rasul dan nabi-nabi yang lain. Then, aku teringat buku yang aku baca sebelum Kisah dari Hadith, iaitu Kisah dari Al-Quran.

Di bilik sumber sekolah rendahku dulu, 2 rak penuh dengan buku-buku agama sahaja. Ada 2 buah buku sirah jilid 1 dan 2. Tu la buku setebal novel dan xda kartun pertama yang aku baca dalam hidup aku.