23 April 2012

? Kata hati...tetiba??

Tanpa ragu, kita memilih laluan sendiri

Terpisah, dan meninggalkan semua memori

Apakah akan tiba satu masa

Bila mana laluan kita tercantum semula

Menuju destinasi yang sama

Berjalan bersama ke satu arah

Adakah engkau telah berubah

Ingin sekali untuk bertemu

Kerana aku merinduimu

14 April 2012

Muhasabah Cinta

Sakit tu pun salah satu pelajaran dari Allah..indirectly...sebab bila kita merasa sakit yang teramat sangat, kita mula berfikir tentang mati, yang mungkin kita lupa selama ni..

Pernah sekali tu aku merasa sakit yang teramat sangat...kebiasaannya kesakitan tu reda setelah beberapa minit, tapi hari tu ia berlanjutan sepanjang hari. Dan tu la kali pertama aku menangis kerana sakit. Dahla masa tu da exam, final exam, last paper kalau tak silap. Dah tu skuter ku pula buat hal. Aku bangun awal pagi tu, sebab mlam sebelumnya berniat nak bangun qiam. Tapi bila aku sedar, dadaku sakit. Bertambah sakit setiap kali aku bernafas, jadi aku xdapat nak bangun. Tapi aku paksa diriku bangun, sebab aku betul2 rasa nak qiam, at least tahajjud. Aku berjaya berwudhuk. Tapi bila aku berdiri nak solat, tetiba kesakitan tu bertambah, lalu aku baring semula atas katil. Masa tu aku fikir, "Allah dah nak cabut nyawa aku ke? Dah sampai masanya ke?". Dan masa tu la semua dosa2 yang pernh aku lakukan bermain2 di fikiran. Masa tu aku sedar banyak perkara...Macam...mati itu pasti, dan bila masanya kita xtau, tapi ia tetap akn berlaku pada masa yang telah tertulis di luh mahfuz, regardless of kita ready ke tak..



Aku terus berbaring, sambil berharap kesakitan tu berkurang bila azan subuh berkumandang. Masa tu aku tak ingat famili, kawan2..aku cuma ingat dosa, khilaf aku selama aku hidup. 

Jadi, kesakitan tu adalah peringatan. Kita ni mudah lupa asal-usul kita, lupa pada yang menciptakan, lupa pada yang memberikan kita kehidupan ni. Jadi setiap peringatan tu datangnya bersama kasih-sayang. Allah sayang, maka Dia ingatkan kita, kawan2 sayang, maka mereka ingatkan kita bila kita leka. Tinggi nilai kasih-sayang tu. Tapi jika seseorang tu hanya mengajak kita leka, lalai, terhadap dunia, itu bukanlah kasih-sayang yang sebenar, sebaliknya musibah. Seriously~

Akhir kata, remember..kita ni dimiliki, bukan memiliki...that's the reality~

*********************************

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Back to Reff.






07 April 2012

Sudah sampai masanya untukku melupakan...aiseh..apa kes???

*********************************************

Sepatutnya sekarang tengah buat research proposal..alhamdulillah, sekarang baru dapat gambaran jelas tantang tajuk yang cikgu bagi kat aku. Cikgu suggest jak pun for me to do that particular study, tapi aku xreti nak cakap aku xnk wat tajuk tu..Jadi untuk lebih sebulan aku tak fikir terus tentang proposal tu. Submission Mei nanti. Jadi lepas cuti ni, aku nak submit draft. 

Banyak juga yang aku fikirkan sebelum ni..especially,objektif kajian..sbb selagi aku tak tau tu, selagi tu la aku xdpat nak buat.. Alhamdulillah, sekarang dah dapat gambaran jelas. Sebab ni individual task, aku lebih brsemangat nk buat, jadi ku kena wat yang terbaik..aku xdapat tahan dengan group task.,meletihkan, lagi2 kena bergaul dengan orang..payah betul..

Being a loner...it's comfortable..peaceful..i'm lovin' it..

But then, doing Human Resource Development...apa yang telah aku lakukan??? tetiba rasa macam semuanya adalah mimpi.......mimpi ngeri ka mimpi indah, jawapannya tunggu graduation next year...insyaALLAH..for the time being, ikut je flow, just TRY, to do my best..






3998

U have always been far away from me..




Since back then..






And even further today..








The gap keep increasing..






And it's bothering...somehow...


S.I.N.C.E.R.I.T.Y

05 April 2012

Be Good to the End

I'm writing again...after a week of midterm exam craziness..

Aku terfikir sesuatu..

-REGRET-

Two things that'll bring us to REGRET is;

  1. DOING BAD THINGS
  1. HESITATE IN DOING GOOD THINGS..

Tapi ada jak orang yang buat jahat or benda2 xbaik, tp xrasa menyesal..mungkin dia xtau dia buat salah, or xkisah pun tentang baik jahat, or dosa pahala ni. Adaaa...hmm..

Kadang2 kita tau kita wat salah, tapi dalam diri kita, ada la 'defense mechanism' yang memujuk kita bahawa pa yang kita wat tu x salah...other than hasutan syaitan..yes, psychologically...yang dinamakan rationalization. Ada 10 sebenarnya defense mechanism yang Auntie Anna Freud jelaskan, tp yang related dengan apa yang ku nak bebelkan ni adalah rationalization. 

http://www.motifake.com/rationalization-logic-optimism-demotivational-posters-148188.html
Dalam 10 defense mechanism yang aku belajar dalam Personality Development dulu, rationalization ni jak yang paling aku ingat, sebab biasa buat kot. Tapi, dengan belajar bena ni juga, aku belajar untuk elak dari menggunakan rationalization ni, dengan tak buat benda2 yang boleh wat aku guna defense mechanism ni. Alhamdulillah..

Rationalization ni, lebih kurangnya macam bila seseorang tu wat salah, kita akan cari hujah2 or logik yang buat kita berhenti fikir yang ianya salah.. Lalu at the end, kta yakin, "I've done nothing wrong"...in short, finding a "good reason" for something that we really know is wrong. Contohnya, bila dapat result exam yang kureng, kita salahkan cikgu or lecturer yang marking strict la, ajar xphm la.,rather than fikir yang kita ni mungkin kurang preparation or usaha utk exam tu.. Since aku student, guna contoh student lebih senang.

Mungkin ni kot yang di apply kan oleh orang  yang tak rasa menyesal bila buat salah.

Satu lagi adalah bertangguh nak buat baik, lalu at the end, kita ada kekangan masa untuk melaksanakan niat baik kita sehingga niat tu pudar dan hapus..contohnya, bila bukak sem baru, kita berazam untuk tingkatkan usaha, kerajinan dan passion..aiseh.. Tp kita tangguh2 nak wat suma tu, at the end, last minute study lagi untuk final exam..

Lepas tu baru menyesal. Tapi at least ada rasa menyesal tu, daripada tiada..n learn from it..Rasa penyesalan tu menyakitkan..jadi bila dah berniat nak wat baik tu, baik jangan bertangguh. Dan bila terasa nak wat something x elok, or berburuk sangka, or benci orang, or mengumpat, etc  tu, kawal2kanlah...Manusia ni pelupa..kadang2 lupa tentang dosa pahala, lupa yang Allah sentiasa melihat, lupa tentang dari mana asalnya...maka carilah peringatan, jangan salahkan hidayah or peringatan yang x sampai2 lagi..huhu..

BUATLAH KEBAIKAN BIARPUN SEDIKIT, DAN TINGGALKANLAH KEMUNGKARAN BIARPUN HANYA SECEBIS.

KURANGKAN PENYESALAN DALAM HIDUP KITA...

Mulakan misi kurangkan penyesalan sekarang!

Get.., Set.., Go!






Allah lebih mengetahui~


Peringatan buat diri, especially….and others yang nak ambil ia sebagai peringatan.

******************************

There's somewhere in ur heart
Even in just a little space
"I wanna be good"

There's some sound in ur heart
A loud shout
"I wanna change!"

Ignore it
Go for it
What would u do?

The way u're now
Is just okay
u're comfortable somehow
That way

You can't fly away
From that space
A slight degree away
Might change everything
So u're afraid
And so u stay

Hey, come to ur senses!
Think of the ending of our life..
Hey, say no to regretful life!
When it comes to an end...

Real life only starts after it ends..