03 November 2015

Misc..ke berapa ntah..

Assalamualaikum..

Tangan gatal nak menaip, tapi xtau nak tulis apa.

Let's see........

Emmm..it comes to me just now that when someone has always like writing as his/her hobby, then, he/she has to write as part of their job, sometimes, it makes working feels harder. I actually needs to write a web content now, but I really don't know how to start. Huhu... It has been months, actually.

I have always like writing. Not a good writer, though. It's my way of expressing my thoughts, since I'm bad at talking. My junior keep on asking when will I continue 'Misc'... I actually have been asking myself the same question. I have 2 major writing that needed to be completed by the end of this year, yet I find it difficult to start and continue those writing. Why??? Yea, it's frustrating.

Before that, CONGRATULATION to my BIG little sis who has officially graduated today from Universiti Kebangsaan Malaysia. Yeay..! Kakak tepuk tangan di PI1M jak la ow..huhu... All the best in your next journey. Mudahanla niat nak sambung study sama-sama kesampaian.

Amiin Ya Rabb.

***************************************

10 tahun... Jangkamasa yang dulunya dianggap begitu lama kini dirasakan singkat. Terasa seperti baru semalam menduduki kertas terakhir peperiksaan SPM. Sedekad yang berlalu tanpa pernah bertemu, semua yang hadir membawa identiti baru sebagai insan bekerjaya, ramai juga yang sudah berkeluarga. Qaisara bergerak menuju sekumpulan wanita yang sedang berborak di pintu belakang dewan. Langkahnya terhenti seketika apabila perasan kelibat seorang jejaka yang amat dikenalinya menghampirinya. Wafdan. Sepatah kata nama yang hanya terungkap dalam bisu bisikan hati.

"Yo, Q." Sapa Amal.
"Yo." Senyum. "Assalamualaikum". Sambungnya.
"Waalaikumsalam." Jawab mereka serentak.
"Q." Sepatah Wafdan bersuara.
"Aaa..emm. Hai." Kekok.
Respon Qaisara disambut tawa kawan-kawannya. Amal, Farha, Zila, Yana, Aisha, Ein, dan Balqis.

"What's with the awkwardness?" Bisik Farha kepada Q.
"It has been 10 years kot."

Mereka terus berborak, bercerita tentang pengalaman, dan perjalanan hidup meniti kedewasaan. Mereka bukan lagi remaja yang  tak jemu menutur angan, berfantasi tentang alam dewasa. Kini mereka berada di realiti dunia mimpi yang dulunya hanya imaginasi. Ada yang sudah berjaya menggapai impian, ada yang telah berubah haluan, namun semuanya sudah cukup matang menerima siapa diri mereka, dan berbahagia dengan pilihan masing-masing. Kematangan sememangnya bukti kedewasaan.
"Q, kejap." Wafdan mengajak Qaisara keluar dari dewan.
"Kenapa? Di sini je la." Jawab Q, tidak selesa dengan ajakan Wafdan.
"Are u sure?" Wafdan mengangkat kening.
"Yup, sini je. My business, is theirs too." Jawab Qaisara.
"Ya, betul tu. Teruskan." Sahut Aisha.

"OK then." Wafdan diam seketika. Q dan kawan-kawannya berdiri di hadapannya sambil menunggu dia bersuara.
"Q, aku suka ko." Ringkas.
"Wow" Sahut Balqis.
"That's kinda unexpected." Amal menyambung.
"Dah sudahhh." Jawab Ein.
"Aku dah agak dah." Farha tersengih sambil memandang Qaisara yang masih tunduk.
"Jadi, Q?" Yana memancing respon Qaisara.
"Q..." panggil Wafdan.
"Aku suka ko...tapi aku tak pasti." Qaisara menjawab, lantas kembali tunduk. Kata2 Shu bermain di minda. Keliru.

*********************************************
Haih...ni agaknya musim otakku generate fiksyen kot... Alahai...bila la nak siap keja gini.
Mak cerita... Hari tu sorang colleague ni datang rumah, dia tanya "Lala ada?". Blur mak kejap. Haha...
Adila, Dila, Dil, Ila, Nur, Iman, Aida, Lala.
The first 5 is common.
Iman. Ada sebuah novel ni. Heroinnya nama Iman, bawak skuter pink. They said, aku resemble that girl. Coz zaman study d UNIMAS dulu aku bawak skuter pink. N they said perwatakan aku pun macam sama. Ntah betul ke tidak. -_-
Aida. Ni masa amik course French Language 1 di UNIMAS. Miss tu asyik panggil aku Aida. Katanya, aku resemble kawan dia yg bernama Aida. N namaku hampir sama. Jadi sepanjang sem tu memang dia panggil aku Aida. 1st half of the semester, I kept on correcting her. After that, "Aida!".."Oui, mademoiselle!" dengan semangat aku menyahut seruan. Gave up. Jadi, semua yang amik course tu panggil aku camtu.
Lala. The 1st person to call me by that name is Deena. Classmate zaman sekolah. Masa f4, aku ikut conduct senamrobik. Sekolah masa tu buat senamrobik setiap ahad yang x balik bermalam. 1st day aku join geng instructor, then, macam biasa kami sarapan pagi di dewan makan. Kebetulan, TV di dewan makan main cerita Teletubbies. Tinky Winky, Dipsy, Laa-laa, Po. Tu la sejarahnya. Tapi, sekarang ni colleagues Sarawak pula panggil aku dengan nama itu. 'Pulang ke Lala gik...' bak kata mak.


Nak Revise 'Ini Sejarah Kita: Analisa Sejarah Sebuah Ummah.'.. Jom la baca sekali. Download kat sini.

Ini Sejarah Kita - Analisa Sejarah Sebuah Ummah.pdf

Sekian.

Maaf tau kalau merapu lebih. Abaikan jak. Heee. ^^

Malam ni kena tido awal. Esok kena bangun awal takut sesat bazir masa di jalan.

'Kerana integriti, banyak bangsa menjadi dewasa.' (Yusuf Al-Qhardawi) -Prolog sendiri..haahaha.

2 comments:

  1. heee..clap..clapp..susah nk smbung writing blit mun dh berhenti sejenak kak dil owh..kmk pun kdak ya..pengaruh korea kuat gilak kinek..rindu Qaisara n Wafdan.. ^_^..at lastt..heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. x saba mok tggu ap yg seterusnya terjadi..hehehehe..imagineee~~~

      Delete

Terima Kasih atas pandangan dan kritikan anda. :-)